måndag 29 november 2010

TOPPRAFFEL! sörjer: Irvin Kirshner slår inte längre tillbaka

Regissören Irvin Kirshner är antagligen mest förknippad med RYMDIMPERIET SLÅR TILLBAKA. Möjligen tänker man även på NEVER SAY NEVER AGAIN och ROBOCOP 2 (som ju har ett fruktansvärt konstigt soundtrack). Men - han gjorde även en hel del andra kända, eller halvkända, filmer som S*P*Y*S, HORSE ÅTERVÄNDER och ÖGON; det vill säga EYES OF LAURA MARS efter ett manus av John Carpenter.


Vad jag själv tycker är lite intressant, är att han 1967 regisserade filmen THE FLIM-FLAM MAN, som i Sverige fick titeln RUFFLAREN. Varför tycker jag att det är intressant? Jo, därför att när jag gick på mellansradiet på 1970-talet, visades en vår eller sommar eftermiddagsmatinéer i skolans aula. Jag minns inte riktigt varför, men någon vänlig person smällde upp en 16mm-projektor och visade en dag DEN TANKSPRIDDE PROFESSORN, en annan dag SISTA SKOTTET, som är Sam Fullers western RUN OF THE ARROW från 1957 med Rod Steiger, och så visades RUFFLAREN.

Det enda jag minns av RUFFLAREN är att den handlade om något slags luffare och fiffel och båg-gubbe (George C Scott), att det var en komedi, och att när jag efter visningen kom hem sa mina föräldrar att jag måste hört fel, RUFFLAREN, vad är det? Så kan den ju inte ha hetat. Men det gjorde den.

Och nu är Kirshner död, 87 år gammal. HÄR rapporterar CTV News.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar