tisdag 16 november 2010

Skojigt värre på TV

Ni som till äventyrs har TV4 Film (vilket inte jag har) bör bänka er framför TV:n i kväll. Då visas nämligen klassikernas klassiker TRE SKOJIGA SKOJARE från 1942, en film vår vän Björn Brånfeldt (han med den syndikerade film på TV-spalten) inte har mycket till övers för.
För något i stil med femton år sedan hade jag en omröstning i min kultfilmsspalt i NST: vilken är den mest psykotroniska svenska filmen? TRE SKOJIGA SKOJARE var en av de filmer jag nominerade. Vilken film som vann minns jag inte, men jag tror det var en jag inte nominerat. Och jag stod förstås själv för röstandet.
Elof Ahrles och Tage Holmbergs film var ett försök att göra en helgalen crazykomedi av en typ som var populär i USA. Det blev väldigt lyckat - och helgalet crazy. Elof Ahrle, Nils Poppe och John Botvid är Tom, Fabian och John: tre skojiga skojare som gärna stämmer upp i filmens klämmiga theme song; "Vi är tre stycken skojiga skojare, oj oj oj-are, vilka stojare!".
I en scen går uppfinnaren Fabian in i en leksaksaffär som förestås av Gustaf Lövås. "Vet du vad det här är?" frågar Fabian och tutar i en leksakstrumpet. "Nej?" säger Lövas, som får svaret: "En trumpet!".
Spoiler: På slutet briserar en bomb i en fängelsecell och de tre skojiga skojarna sitter på cyklar som hänger från taket och de trampar frenetiskt och undrar "Har det hänt nåt?". Ja, det här är verkligen helgalet crazy!
Filmen är ingen uppföljare till den sämre TRE GLADA TOKAR (1942 även där) som har samma huvudrollsinnehavare, men gjordes av Hugo Bolander. Det är den filmen där dammsugarförsäljaren Poppe försöker sälja en dammsugare till en gubbe som saknar elektricitet i hemmet.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar