torsdag 11 november 2010

DVD: Repo Men

REPO MEN (Universal)
Ännu en film jag trodde skulle få biopremiär i Sverige, men som dumpades direkt på DVD. Det är förvisso inte så konstigt, eftersom den floppade ganska rejält i USA. Efter att ha sett filmen känner jag att den säkerligen hade floppat även på svenska biografer.
Det osar lite 1980- och 90-tal om REPO MEN. När det var tufft med cyberpunk och dystopier och artificiella kroppsdelar och grejor. Jude Law och Forest Whitaker är Remy och Jake, de bästa repo men som jobbar åt The Union. Det är en nära framtid i vilken människor kan förbättra sina kroppar med artificiella organ och kroppsdelar, och företaget The Union tillverkar de bästa marknaden kan erbjuda. Det är bara det att The Unions produkter även är sinnesjukt dyra. Kan man inte betala sin räkning, skickar företagets boss Frank (Liev Schreiber) ut sina män, som slår ut de skuldsatta med elchockspistoler, och sedan raskt och brutalt skär upp kropparna för att på primitivast möjliga sätt återta de inopererade värdesakerna.
Men så en dag råkar Remy ut för hjärtstillestånd under ett uppdrag. När han vaknar upp i en sjukhussäng, har The Union låtit operera in ett nytt state-of-the-art-hjärta. Självklart kan Remy inte betala för det, så han måste fly - och lika självklart blir Jake den som sätts på att leta upp Remy.
Remy, vars fru (Carice van Houten) inte vill veta av honom, springer på nattklubbssångerskan Beth (Alice Braga), vars kropp verkar vara fullproppad med artificiella organ. Remy har länge beundrat Beth på avstånd, och tillsammans tvingas de nu fly.
Jag satt länge och tyckte att REPO MEN är en rätt dålig film. Det är något som inte funkar. Jude Law, som pratar med bred, engelsk dialekt, är rätt osympatisk. Världen de lever i är osympatisk. Actionscenerna är snaskigt blodiga och oheroiska. Detta innebär förstås inte automatiskt att det blir en dålig film, men jag tyckte att första halvan var seg, oengagerande och, tja, osympatisk.
Men en timme in i filmen, när Remy slår sig ihop med Beth, börjar det vända. Handlingen blir mer rafflande och actionpackad, Beth är en rätt kul typ och Remy mjukas upp. Jag är tillbaka på banan och följer handlingen med större intresse.
Det blir en hel del blodsprutande action, innan det hela avslutas med en twist jag inte riktigt vet vad jag ska tycka om. Fast den är nog rätt logisk ändå.
Det är lite svårt att betygsätta REPO MEN, som för övrigt regisserats av en viss Miguel Sapochnik. Jag var länge inne på en tvåa. Kanske borde jag sätta även tvåa, men jag tyckte ändå att filmen tog sig en hel del efter halvlek. Hellre fria än fälla, brukar jag säga, och avrundar tvåan uppåt till en trea. Men vem vet - jag kanske ångrar mig i morgon och degraderar filmen till en tvåa. Vad vet jag.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar