onsdag 3 november 2010

DVD: Mirrors 2 - Unrated

MIRRORS 2 - UNRATED (Twentieth Century Fox Home Entertainment)

Jag har inga större minnen av Alexandre Ajas MIRRORS, som kom 2008. Det enda jag minns är att Ronny åt skitmycket godis under visningen, Keifer Sutherland hade huvudrollen som väktare, att Amy Smart klädde av sig naken och gick en våldsam död till mötes i ett badkar, att jag först under slutscenen insåg att MIRRORS bygger på den koreanska INTO THE MIRROR (som jag sett, men inte heller minns), och att Ronny sa "Ja, kort var den inte..." när vi lämnade salongen. Jag tror inte att jag recenserade filmen någonstans, men jag tyckte den var trist, dålig och åt helvete för lång. Men det berättade jag inte för Alexandre Aja, när jag åt middag med honom en dryg månad senare. Han visade sig vara vegetarian och nykterist.

Som så många andra halvframgångsrika genrefilmer, har MIRRORS nu fått en uppföljare producerad direkt för DVD. Dock är det Fox' Home Entertainment-avdelning som ligger bakom, så trots "lågbudget" håller filmen tekniskt sett rätt hög klass och ser i princip ut som en biofilm. Vad filmen kostade har jag ingen aning om, men säkert mer än än svensk biofilm.

Nick Stahl från TERMINATOR 3: RISE OF THE MACHINES spelar Max, vars fästmö omkom i en bilolycka när han körde och klantade sig. Ett år senare har han fortfarande psykiska problem och tycker sig se syner.

Hans farsa, spelad av William Katt från TITTA, HAN FLYGER, hör av sig, han behöver en ny nattvakt till sitt museum och anlitar sonen. Muséet är fullt av speglar - och i dessa tycker sig Max se en otäck kvinna som betraktar honom från andra sidan.

Några av de andra anställa på museet hittas brutalt mördade, som om de begått riktigt bisarra självmord eller råkat ut för extremt långsökta olyckor. Vi vet förstås bättre, eftersom vi fått se hur spöken i spegelbilden ser till att personerna dör.

Max slår sig ihop med puddingen Elizabeth (Emmanuelle Vaugier från PAINKILLER JANE), vars syster försvunnit. Max misstänker att det är systern som spökar i speglarna och de kommer mörka hemligheter på spåren...

Det är ganska smärtfritt att titta på MIRRORS 2. Den varar ganska exakt 90 minuter och till skillnad från originalfilmen blir den aldrig tråkig. Som det brukar heta - det här är en "okej" film. Lite ointressant, men kompetent gjord på de flesta plan. Det är proffsigt. Någon spänning uppstår aldrig, bland annat beroende på att det - som vanligt - spökar för ofta. Effekten förtas.

Filmen innehåller bland annat en scen i vilken en naken brud halshuggs i sin dusch. Pluspoäng för det.

Regissören Víctor Gárcia har tidigare bland annat gjort direkt på DVD-skräckisen RETURN TO HOUSE ON HAUNTED HILL, som väl inte var något vidare. Jag ser att han även regisserat en märklig grej som just nu är i post-production: HELLRAISER: REVELATIONS, som ska släppas under 2011. Doug Bradley medverkar inte och budgeten låg bara på $300 000 enligt IMDb. Kan det verkligen stämma?

MIRRORS 2 innehåller mer bonusmaterial än vanligt för sådant här. Någon annan version än "UNRATED" finns inte, åtminstone inte här i Sverige, så att slänga in det tillägget till titeln är lite fånigt ... men det lockar väl publik. Filmen lovar leverera vad gäller sex och våld. Tja, det blir lite tuttar och tarmar. Men Gárcias film är inget att springa benen av sig för.

2 kommentarer:

Anonym sa...

För guds skulle människa! Här fyller Dolph Lundgren år och inte ett enda inlägg om det!? Vafalls!?

Pidde Andersson sa...

Vaffan?! Tja, som vanligt kollade jag bara de som figurerade på IMDbs förstasida, och av någon outgrundlig anledning fanns Dolphan inte med där.
Jag ska genast åtgärda detta.

Skicka en kommentar