lördag 6 november 2010

DVD: Lost Boys 3: The Thirst

LOST BOYS 3: THE THIRST (Warner Home Entertainment)
Det tog över tjugo år innan 80-talsfilmen LOST BOYS fick en uppföljare - men redan nu, två år senare, har vi en del tre; återigen producerad direkt för DVD av Warner Premiere (men trots detta och precis som förra gången skjuten i full CinemaScope). Corey Feldman är medproducent till filmen, som är inspelad i Sydafrika, maskerat till Kalifornien. Kanske är det skilsmässan från frugan som gör att Feldman behöver säkra kulor.
LOST BOYS 3 är en helt annan typ av film än Joel Schumachers original. Förvisso var de vampyrjagande bröderna Frog det roligaste inslaget i den filmen (som jag aldrig riktigt har gillat), men dess framgångar torde snarare ha berott på den vampyrmotsvarighet till boyband handlingen kretsade kring - Kiefer Sutherland och de andra gick hem hos töserna.
Den vilkeln saknas helt i den nya filmen, i vilken Edgar Frog (Feldman) är på dekis. Han bor i en husvagn, men ska vräkas. För att få in pengar försöker han sälja några värdefulla serietidningar, i seriebutiken jobbar en glad tjej som heter Zoe (Casey B Dolan) som gillar den alltid gravallvarlige Frogs vampyrupptåg. 
Men så dyker brittiska bestsellerförfattarinan Gwen Lieber (Tanit Phoenix) upp, hon skriver romantiska vampyrromaner. Hon vill anlita Frog för att leta upp hennes bror och döda dennes kidnappare, supervampyren DJ X (Seb Castang), som åker världen runt och håller ravepartyn under vilka han med hjälp av droger förvandlar de vilt dansande ungdomarna till vampyrer.
Frog är tveksam till att anta uppdraget, men går till slut med på det. Men han vill inte bege sig iväg ensam. Han frågar brorsan Alan Frog (Jamison Newlander), men han vill inte hänga på. Och Corey Haims rollfigur är lika död som Haim själv - Edgar Frog säger att han förvandlades, och Frog tvingades att göra vad han måste göra. Detta föranleder flera flashbacks med Corey Haim från Schumachers film.
Zoe är dock pigg på att hänga på, och Gwen har även anlitat en machotosing från ett TV-program, vilket Frog inte uppskattar. Och så beger de sig iväg till stället där de misstänker att ravepartyt ska hållas, och så blir det fajting innan det är dags för den avslutande twisten, vilken jag räknade ut redan i början av filmen.
LOST BOYS 3 är i princip en rak komedi. Edgar Frog är en lustig figur, han ser lustig ut, pratar lustigt, och Corey Feldman ser likadan ut som han alltid gjort - fast här han han långt hår. Hjältarna beväpnar sig med vigvattenfyllda vattenpistoler och pålar och grejor, och vissa av deras manicker är rätt fräsiga. Som ett slags landmina som skjuter ut långa spett.
Grejen med ravepartyn känns fel. Håller de fortfarande på med sådant i USA? Är inte rave en typisk 90-talsföreteelse? Eller är det jag som inte hänger med?
Men jag får nog säga att LOST BOYS 3: THE THIRST, som regisserats av en Dario Piana, är småkul. Den är inte tråkig. De senaste dagarna har jag delat ut tvåor i betyg till två andra direkt på DVD-uppföljare; MIRRORS 2 och 30 DAYS OF NIGHT: DARK DAYS. Egentligen borde jag ge en tvåa även till LOST BOYS 3, men eftersom den är mer underhållande än de två nyss nämnda filmerna, är jag snäll och lägger till en tredje, snäll dvärg. Snäller, heter han. Corey Snäller.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar