söndag 21 november 2010

DVD: Frozen

FROZEN (SF Video)
Adam Green verkar ha delat skräckfansen - främst de amerikanska - i två läger. De som gillar honom och de som fullkomligt avskyr honom. Detta beroende på Greens film HATCHET; en film jag personligen gillade, men som jag vet en del har problem med.
För ett par månader sedan hade HATCHET II biopremiär i USA och lyckades bli väldigt omskriven, först på grund av att det handlade om en ultravåldsam splatterfilm som gick upp på bio oklippt och "unrated", det vill säga utan att ha passerat MPAA:s kontor; Amerikas motsvarighet till Statens Biografbyrå. Därefter blev den omskriven ännu en gång, eftersom filmen försvann från biograferna efter bara ett par dagar - det hävdades att publiken klagade på att filmen var alldeles för groteskt våldsam. Det låter onekligen som ett publicity stunt, vilket det ryktas att det även är.
Nå. Innan HATCHET II skrev och regisserade Adam Green den här rysaren - frysaren? - som närmast kan beskrivas som OPEN WATER i en skidlift. Och nej, det låter ju inte så lockande. Hur kul och spännande kan det bli? Och hade jag gjort filmen hade den förstås hetat FRÖSEN eller möjligtvis MOR! MOR! JA E FRÖSEN OM RÖVVEN.
FROZEN öppnar med etableringsbilder av en skidort och en fruktasvärd rocklåt. Därefter introduceras vi för de tre huvudpersonerna Parker (Emma Bell), hennes pojkvän Dan (Kevin Zegers) och hans kompis Lynch (Shawn Ashmore). Tre ganska irriterande typer jag genast tycker rätt illa om. Ska jag tvingas sitta och titta på de här tre typerna i dryga nittio minuter?
De här tre ynglingarna mutar en kille som jobbar med skidliftarna att låta dem åka upp en sista gång just som liften stängt. Men innan de kommit ända upp, sker ett missförstånd och en annan anställd stänger av liften. Anläggningen är bara öppen över helger och eftersom det är söndag kväll, konstaterar Parker, Dan och Lynch att de är fast i skidliften en vecka - om de inte lyckas ta sig ur liften och ner på marken långt där nere.
Hur ska Green, som även skrivit manus, kunna dra ut på denna tunna story till en och en halv timme?
Svaret är att han bara lyckas sådär. Filmens första halvtimme är rätt trist och jag irriterar mig på huvudpersonerna. Men! Plötsligt vänder filmen tvärt och blir riktigt rejält spännande och svettig, så pass att jag utbrast i ett halvhögt "Åh, shit!", vilket händer rätt sällan.
Därefter börjar det åter att sagga när det måste pratas och tradas - innan det plötsligt åter blir intensivt spännande. FROZEN hade gjort sig bättre som ett avsnitt av THE ALFRED HITCHCOCK HOUR; som en rysare med kortare speltid än en långfilm.
Vad är det då som händer som gör att det emellanåt blir ohyggligt spännande? Det kan jag inte återge - då skulle jag sabba filmen helt. Men det involverar frostbett, fastfrusna kroppsdelar, andra skador och en flock hungriga vargar.
Kane "Jason Vorhees" Hodder, som även är mördaren i HATCHET, dyker upp i en liten roll, men under större delen av filmen förekommer bara tre skådisar.
FROZEN är en okej liten film - men nu väntar jag med spänning på HATCHET II!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar