fredag 5 november 2010

DVD: 30 Days of Night: Dark Days

30 DAYS OF NIGHT: DARK DAYS (Sony Pictures Home Entertainment)
När FROSTBITEN hade premiär 2006, skrev många utländska journalister att filmen var en rip-off på den tecknade serien 30 DAYS OF NIGHT. Detta vore dock en omöjlighet, då första versionen av manuset till FROSTBITEN levererades flera år innan serien först publicerades.
2007 kom en filmatisering av 30 DAYS OF NIGHT och det är bara att konstatera att det enda storyn har gemensamt med den svenska filmen, är vampyrer och polarmörker. Jag tyckte väl inte att den amerikanska filmen var någon större höjdare; jag blev inte särdeles engagerad när jag såg den, och jag har inga större minnen av den.
Här har vi så en uppföljare. Jag måste säga att jag gillar konceptet med uppföljare till lagom framgångsrika filmer, gjorda direkt för DVD. Det innebär att fansen får sin uppföljare utan att den lägger beslag på biodukar och knuffar undan annat, mer intressant. Det går tillräckligt många uppföljare på bio som det är, just nu är de vad jag kan åminna mig två stycken. Dessutom vet inte den gemene videobutikskunden att direkt till DVD-uppföljare är gjorda för DVD. Majoriteten människor har inga större kunskaper om filmdistribution och filmmarknaden.
Melissa George är inte längre kvar som hjältinnan Stella; den här gången spelas hon av Kiele Sanchez. Efter förra filmens massaker i den lilla byn i Alaska, åker Stella runt och föreläser om sina upplevelser för att försöka få folk att inse att vampyrer faktiskt existerar. Javisst, det låter ju som en rätt löjlig sysselsättning. Ännu fånigare är att hon drar fulla hus - och tydligen vet publiken inte vad Stella ska prata om, eftersom de börjar asgarva när hon kommer till saken.
Filmen öppnar med ett föredrag, under vilket Stella avslöjar några vampyrer i publiken - de utsätts för UV-ljus och dödas. Stella arresteras, men får gå - morden i salongen betraktas som ett trick för showen.
Tre vampyrjägare söker upp Stella, de behöver hennes hjälp för att hitta den grymma Lilith (Mia Kirshner); vampyrdrottningen som låg bakom massakern i Alaska. Och så beger de sig ut på vampyrjakt i trånga, mörka utrymmen.
30 DAYS OF NIGHT: DARK DAYS är en rätt tråkig film, ibland direkt sövande. Stella är inte speciellt kul, ingen annan heller. Nästan hela filmen utspelar sig i mörker, och musiken är hela tiden hotfull och släpig. Det är inte speciellt spektakulärt eller spännande. Jag hade svårt att hålla intresset uppe.
En sexscen med Stella och en av vampyrjägarna är härligt omotiverad. Stella behåller BH:n på. Vampyrdrottningen Lilith ser rätt cool ut och här finns en del hyfsat häftiga actionscener. Men helhetsintrycket är trots allt att det är en rätt tradig film. Den hade inte funkat på bio.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar