torsdag 11 november 2010

Bio: Unstoppable

Foton copyright (c) Twentieth Century Fox

Åkej, pågar och töser, dags att lära sig dagens läxa: om ni vill undvika fruktansvärda tågkatastrofer - håll er undan snabbmat!

Man vet aldrig vad man får när man ser en film av någon av bröderna Scott. Ridley Scott gör vanligtvis bra filmer, men det hindrar honom inte från att krysta ut mög som A GOOD YEAR. Tony Scott har regisserat bra grejor som TRUE ROMANCE, DEN SISTE SCOUTEN och MAN ON FIRE - men också skit som DOMINO och den mediokra och tråkiga nyinspelningen av PELHAM 123 KAPAT.

Nu är Tony tillbaka med UNSTOPPABLE, i vilken ett tåg som fraktar giftiga kemikalier skenar genom Pennsylvania utan förare. Tåget, alltså - tåget saknar förare. Jag känner inte till huruvida staten Pennsylvania behöver en förare. Och varför har då tåget ingen förare? frågar du, svettig av brunst.

Bra fråga. Svaret är att lokföraren var en redigt fet fläskröv som körde väldigt, väldigt långsamt när han upptäckte att han behövde växla spår. Så, han hoppade ut ur lokomotivet för att gå fram till spåret och växla manuellt - tåget gick inte snabbare än att han enkelt skulle kunna promenera tillbaka ombord utan problem. Trodde han. Det var bara det att den här fläskröven var för fet för att lyckas med detta. Han klarade inte av att klättra ombord igen - och plötsligt ökade det herrelösa tåget hastighet.

Snacka om katastrof! Det är som om en kärnvapenmissil är på väg mot staden Stanton. Hela staden riskerar att sprängas i luften!

Rosario Dawson gör entré som Connie, en tuff brud som försöker lösa problemet från kontrollrummet på stationen. Även en viss Ned (Lew Temple) gör entré, en skön rollfigur med tunn, blond, stripig hästsvans, mustasch och pilotglasögon - jag tyckte omedelbart om den här killen. Han blir den som först försöker stoppa tåget.

...Och så introduceras vi för våra hjältar: lokföraren Frank (Denzel Washington) och unge Will (Chris Pine). De gillar inte precis varandra. Frank är veteran. Will är ny på jobbet. Änklingen Frank har problem med sina tonårsdöttrar (som jobbar på Hooters!), Will har problem med sin fru. Och nu visar det sig att Frank och Will är de enda som kan stoppa det skenande tåget, eftersom de befinner sig i närheten och på samma spår.

Detta innebär att det är dags för lite klättrande på tågtak medan tåget far fram i hög hastighet, och bilar och annat som kommer i vägen mosas. 

UNSTOPPABLE, som hävdar att den är inspirerad av verkliga händelser, är en fullt sebar film, men den är egentligen inte särdeles spännande. Jag kan inte påstå att jag är Denzel Washingtons största fan - han är bra när han spelar kräk eller skurk, men annars tycker jag ofta att han är lite irriterande.

Chris Pine (Kapten Kirk i nya STAR TREK-filmen) är inte mycket till hjälte, han är alldeles för slätstruken, och han har ett av de där likartade ansiktena många andra Hollywoodskådisar har. Det är svårt att hålla isär dem. Jag skulle hellre vilja se ovannämde Ned som hjälten, av uppenbara skäl. Det hade kunnst bli riktigt coolt - på riktigt!

Jag har inte för avsikt att förstöra filmen för er, men jag tycker att filmens slut är något av ett antiklimax. Var det här allt? Inget mer spektakulärt? Det hade onekligen varit fantastiskt om de hade misslyckats med uppdraget och hela Stanton faktiskt flög i luften!     

PELHAM 123 KAPAT handlade om ett tunnelbanetåg. Den här handlar om ett järnvägs-

tåg. Kan vi försvänta oss att Tony Scotts nästa film kommer att handla om en spårvagn? Eller varför inte skicka Scott hit till Malmö och till Centralen. Här hade han kunnat göra filmer med namn som TÅGET TILL KASTRUP ÄR INSTÄLLT OCH ERSÄTTS MED BUSS, eller DET ANKOMMANDE TÅGET FRÅN STOCKHOLM ÄR FÖRSENAT OCH KOMMER ATT ANLÄNDA OM FYRA TIMMAR". Dessa filmer hade blivit allt annat än actionpackade. Jag skulle snarare kalla dem för meditativa.

Det enda jag tänkte på när jag såg UNSTOPPABLE, var att inget av det som händer skulle inträffat om inte idioten i början gick på en Supersize Me-diet. Därför fick eftertexterna mig att skratta. Eftersom filmen är inspirerad av verkliga händelser, dyker det upp texter om vad de inblandade gör idag. Av allt att döma jobbar den korkade fläskröven numera inom snabbmatsindustrin!

UNSTOPPABLE pressvisades inte i Malmö, så jag gick på 21:20-visningen på premiärkvällen. Det var ganska glest i salongen för att vara premiär. Långtifrån halvfullt. Tydligen kändes inte tågfilm speciellt attraktivt. Och då hade Fox annonserat över ett helt uppslag i gårdagens Metro.

Framför mig satt fyra ungdomar och tjattrade högt på portugisiska. Mitt i filmen reste sig en av dem, såg sur ut, tog sin jacka och lämnade salongen. Han kom inte tillbaka igen.(Biopremiär 10/11)

2 kommentarer:

Unknown sa...

Låter lite som "Runaway Train"... fast utan snö, is, skurkar och psykopatiska fängelsedirektörer.

Morgan

Pidde Andersson sa...

Ja. Och utan Eric Roberts.
Hade förresten varit roligt om Loket Olsson dök upp som statist...

Skicka en kommentar