tisdag 2 november 2010

Bio: Due Date

Foton copyright (c) Sandrew Metronome

Jag vill minnas att jag har skrivit det förr, men Robert Downey Jr har seglat upp som något av min favoritskådis - bland idag aktiva skådisar. Det är kanske lite fånigt att som vuxen man välja ut specifika favoriter ur olika områden, men vaffan, folk frågar ofta vilka favoriter jag har; filmer, skådisar, band, snabbnudlar. Downey är en cool snubbe, en skicklig aktör som i princip kan spela vad som helst, han ser bra ut och han är en rolig typ.

Todd Phillips' förra film var den fantas-
tiska skratt-
orgien
BAK-
SMÄL-
LAN. Från den har Phillips plockat med sig Zach Galifianakis - snacka om hopplöst skådisnamn, jag kommer aldrig ihåg det - som alltså parats ihop med Robert Downey.

Downey är Peter Highman, en strikt, affärsmässig man vars fru (Michelle Monaghan) ska föda deras första barn inom några dagar. Peter befinner sig på en flygplats för att flyga hem till Los angeles, då han bokstavligt talat krockar ihop med den bisarre Ethan Tremblay (Galifianakis); en man som påstår att han är skådis på väg till Hollywood.
De råkar byta väskor med varandra, vilket leder till att de haffas i säkerhetskontrollen när Peter oavsiktligt försöker föra med sig Ethans haschpipa. Peter reder ut det hela med personalen, men har fått flygförbud på grund av incidenten. Han måste ta sig hem på annat sätt. Lättare sagt än gjort, då hans bagage och plånbok är på flygtur.

Ethan har dock fått tag på en hyrbil och ytterst motvilligt accep-
terar Peter skjuts. Dock måste de köra via Grand Canyon, eftersom Ethan vill sprida sin döde fars aska där - askan förvarar han i en kaffeburk.
Självklart blir resan långtifrån problemfri; Ethan är en människa det ät väldigt svårt att umgås normalt med - och de lyckas skada sig, arresteras och allt möjligt, och jag kan egentligen inte berätta så mycket mer utan att spoila alla gags.
DUE DATE är en väldigt trivsam komedi, det är en road movie som är underhållande hela vägen och det finns några riktiga gapskratt i den. Men filmen är inte lika rolig som BAKSMÄLLAN. DUE DATE är lite mer återhållsam, det handlar bara om två killar den här gången och även om Peter är en sarkastisk kille som står för mycket av humorn, är han främst the straight guy bredvid den osannolike Ethan.

Sedan är det förstås oundvikligt att jämföra med 80-talskomedin RAKA SPÅRET TILL CHICAGO med Steve Martin och John Candy. DUE DATE är i princip exakt samma film, det här känns som en inofficiell remake.

Juliette Lewis dyker upp som flummig marijuanaförsäljare, Jamie Foxx är Peters polare som försöker hjälpa till, och alla filmer i vilka Robert Downey slår ner små barn är förstås bra.

Jag hade dock hoppats på att få skratta så att tårarna sprutar.

(Biopremiär 3/11)

5 kommentarer:

Joel Burman sa...

Jag har dj*vulska problem att kolla på din blogg via internet explorer. Så fort jag försöker besöka den hänger sig programmet och jag måste tvinga en nerstängning. När jag sedan öppnar explorer igen så står det att Explorer avslutades på ett felaktigt sätt osv.
Provade för första gången för någon månad sen och jag har använt två olika datorer med samma resultat. Kanske kan vara värt att kolla upp för dig eftersom jag antar att rätt många kör explorer fortfarande.

Med vänliga hälsningar
Joel Burman

Joel Burman sa...

Lyckades komma in nu via Opera för övrigt.

Pidde Andersson sa...

Jo, det här är ju jävligt konstigt. Jag vet inte riktigt hur jag ska åtgärda det, jag har ju inte byggt sidan själv - jag bara fyller i en färdig mall, och Google/Blogger går ju inte att kontakta på enkelt sätt. Jag har kollat deras forum, men än så länge inte hittat någon lösning.
Alla tips välkomna.
...Och som sagt: bloggen funkar i alla andra webbläsare.

Joel Burman sa...

Du har testat i Explorer själv och får samma resultat som mig? Det är ju rätt jobbigt isåfall.

Pidde Andersson sa...

Jag testade i Explorer på Bibblan, och på en annaan offentlig dator, men det gick bra, inga problem alls. Så jag vet inte varför det kraschar hos vissa.

Skicka en kommentar