fredag 1 oktober 2010

"Varför har de inte långt hår?"

Igår hamnade jag och en kompis på ett kulturcentrum för ungdomar mellan 15 och 21. De hade femårskalas och bjöd på tårta, limmenad och kaffe. Vi försåg oss med tårta, limmenad (jag tog minsann en mugg med sugrör) och kaffe, och slog oss ner framför en scen, på vilken några av de band som repar på stället skulle framträda.
Först kom några pojkar som kallade sig Gud är död. De öste på ganska bra, men ljudet var så illa mixat att det var fullkomligt omöjligt att uppfatta basen och sången, det gick inte ens att höra vilket språk de sjöng på.
"Varför har de inte långt hår?" frågade min kompis. Och det är en berättigad fråga. Vad fan hände med rocken? De här killarna såg alla ut som Scott Pilgrim. Nu har jag inte läst serien, så jag åsyftar filmen med Michael Cera. Alla såg ut som Cera och hans polare. Och de saknade fullständigt attityd. De hette Gud är död, och såg ut som fyra välfriserade svärmorsdrömmar. De stod inte ens bredbent och strajkade poser. De gjorde ingenting som förde tankarna till Guds eventuella död.
Däreftor kom ett nytt band som spelade funk. De tutade i sax och hade sig. Och alla såg ut som Scott Pilgrim. Utom basisten, eftersom det var en tjej.
Jag och min kompis gick runt i lokalerna och tittade. Det var väldigt fint allting. Vi hittade två rum där man fick gå in och provrepa. Där fanns instrument, det var bara att hugga in. Tyvärr fanns där inga trumpinnar eller förstärkarsladdar. Min kompis har spelat trummor en gång i tiden, så han gick loss med händerna. Jag greppade en elgitarr och strajkade poser, men hur kul är det att spela på en gitarr som låter "Pling"? I synnerhet som vårt band hette Kristallnatten. Nej, det hette vi inte, men vi diskuterade hur långt man kan gå om man vill provocera med ett bandnamn. Gud är död lär väl inte provocera någon alls, åtminstone inte i Sverige.
När vi gick hade ett tredje band klivit på scenen. De lät lite grann åt Ebba Grön-hållet. Men de såg ut som Scott Pilgrim allihop.
Vad hände med rocken? Varför har allt blivit så snällt? Kan de här pojkarna slå sönder en gitarr på ett snyggt sätt?
Fast enligt ett informationsblad är lokalena drog- och alkoholfria. Det förklarar väl en del.
På konserthuset dagen innan hade vi suttit och druckit öl och lyssnat på (enastående!) jazz tillsammans med en samling medelålders herrar.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar