onsdag 20 oktober 2010

Upprop! Potatis till alla måltider på Potatisens Dag den 26 oktober!

Hushållningssällskapet

Upprop! Potatis till alla måltider på Potatisens Dag den 26 oktober!!

2010-10-19 16:54

Upprop! Potatis till alla måltider på Potatisens Dag den 26 oktober!!
Den 26 oktober, när potatisen är nyskördad firas potatisens dag runt om i landet. Potatisakademien som är initiativtagare till potatisdagen hoppas på ett stort gensvar och att det denna dag kommer att serveras potatis i alla landets offentliga miljöer i skolor, inom äldrevården men även på restauranger och givetvis i hemmen!! 

Får potatisakademien bestämma så är alla årets dagar potatisdagar. Men den 26 oktober då ska ska det vara extra mycket fokus på potatisen. Denna fantastiska knöl som har funnits som basvara i våra måltider sedan hundratals år tillbaka.
Potatisakademien med mottot ”För potatisen i tiden” har sitt naturliga säte i Alingsås.
Potatisakademien bildades 2008 - för att värna om potatisen i alla dess former. Varje år delas det STORA POTATISPRISET ut i samband med akademiens årsmöte på Jonas-dagen den 29 mars.
Detta år skapar Potatisakademien potatiskonst i Alingsås på Potatisdagen den 26 oktober
En unik tavla som mäter hela 5 x 2,5 m kommer att byggas på Lilla Torget i Alingsås. Det är en installation som skapas av ”äkta” potatisar och som kommer att bilda ett enormt konstverk. Konstnären är Emma Karp Lundström som bland annat är känd skapare av de berömda äppeltavlorna på Äppelmarknaden i Kivik, Österlen.
På Lilla Torget i Alingsås kommer hon att skapa tavlan av olikfärgade blå, röda, gula, gröna och jordiga potatisar och ett hemligt motiv kommer att växa fram. Det är många hundratals kilo potatis som går åt till den enorma tavlan. Tavlan kommer att börja byggas på söndagen den 24 oktober och kommer att stå färdig lagom till Potatisens Dag den 26 oktober. Kom gärna och följ Emmas Karp Lundströms arbete och se motivet, som ännu är hemligt, ta form!
På Potatisdagen den 26 oktober kl 13.00 kommer tavlan att invigas med en festlig invigning på Lilla Torget i Alingsås.

Potatisakademien verkar för att:
  • Främja kunskapen om potatis, Solanum Tuberosum, genom utbildning och information.
  • Öka medvetandet om potatisens gastronomiska och kulinariska egenskaper.
  • Positionera potatisen genom att lyfta fram dess hälso-, miljö- och näringsmässiga betydelse.
  • Värna om potatisen i ett historiskt och kulturellt perspektiv.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar