måndag 11 oktober 2010

Istället för en recension

Mitt mål mär som bekant att recensera allt som går upp på bio i Malmö. Fast ibland lyckas jag inte. Förra veckan pressvisades till exempel nya, svenska ENGELEN samtidigt som en annan film som prioriterades. Och efter att ha läst recensionerna av ENGELEN känner jag att, nä, livet är för kort för sådant.
Jag upptäckte att det även går en film för "de allra minsta", något slags compilation av tecknade kortfilmer, riktade till tvååringar. Det känns ganska meningslöst för mig att se filmen. Dessutom ser filmaffischen för jävlig ut. Ingen Hanna-Barbera där, inte.
Och så har vi då TUSEN GÅNGER STARKARE. Den visades på Malmö Filmdagar, där jag valde bort den till förmån för annat. Det gick ju trots allt bara att se arton filmer. Men trailern har jag sett ett antal gånger. Irriterande trailer. Den fick mig dels att känna att jag verkligen inte tillhör målgruppen, och dels att, jösses, det här verkar vara en påfrestande film.
Eftersom filmen gick på Filmdagarna, pressvisades den inte i samband med premiären. Dessutom åkte jag till Göteborg då. Så jag skippade TUSEN GÅNGER STARKARE.
Men! Här följer ett slags recension ändå. Min kompis Fredrik af Trampe har nämligen sett filmen, så jag tar helt sonika och intervjuar honom om den:

Trailern ser ut som HIGH SCHOOL MUSICAL korsad med ett typiskt svenskt mobbingdrama modell SEBBE. Är filmen så?
Nej, det skulle jag inte säga. Snyggt kameraarbete dock.
Tjejen i huvudrollen verkar rätt påfrestande, hurtig och rättrådig. Har jag rätt?
Hon är stark, egensinnig och rättrådig, men inte alls på ett påfrestande sätt. Tvärtom framställs hon som en väldigt trovärdig karaktär, utan att hennes "frälsaregenskaper" görs överdrivna och osannolika
Nå - hur är det ställt med Den Obligatoriska Sexscenen? (Det är ju trots allt en svensk ungdomsfilm) Finns här några omotiverade nakenscener? Duschscener?
Inget naket, och noll sexscener. Det som kommer närmast är en obehaglig tafsarscen där en av killarna daskar en tjej i ändan och säger att "det enda man tänker när man ser dig är att man vill sätta på dig", typ.
...Men bongos på soundtracket, då?
Kommernte ihåg. Däremot dansas det snygg hiphopdans i en av de mer upplyftande scenerna.
Skulle den sitta bra med en biljakt till banjomusik i mitten av filmen?
Nja, det skulle nog bli för mycket FUCKING ÅMÅL/I DÖD MANS SPÅR.
Skulle filmen kunna bli barntillåten i USA?
Ja, det är en del fula ord och en tafsarscen, men inget naket, inget våld etc. PG (eller vad det heter) tror jag mer på.
Innehåller filmen oförstående lärare och föräldrar?
Ja, den innehåller ett par extremt oförstående, delvis väldigt hycklande lärare. Särskilt han som spelas av David Nessles mammas gamla elev, han spelade även polisen i "Tzatziki, morsan och polisen". Några föräldrar ser man inte röken av. Med undantag för slutscenerna lämnar inte filmen skolan alls.
Hur många syndiga dvärgar tror du att jag skulle ge filmen?
Tre stycken, skulle jag tro. Fast själv skulle jag ge den fyra.

1 kommentarer:

Andreas sa...

Synnerligen relevanta frågor!

Skicka en kommentar