söndag 3 oktober 2010

DVD: Doghouse

DOGHOUSE (CCV)
Först och främst: nu utbrister kanske någon att, hallå, Jake West som regisserat brittiska DOGHOUSE, är inte det en av mina polare? Ska jag verkligen recensera filmer, serier och böcker gjorda av mina polare?
Jodå, jovialiske Jake är en gammal vän till mig. Men jag har recenserat hans tidigare filmer på andra ställen och jag är inte köpt av honom. Dessutom förstår han vad jag vet inte svenska. Så jag tar allt och recenserar hans senaste spelfilm, som visades på Fantastisk Filmfestival förra året, då jag inte såg den, och som nu släppts på DVD.
Handlingen i DOGHOUSE är väldigt enkel. Ett gäng killar blir utslängda av sina flickvänner. En av dem ligger dessutom i en jobbig skilsmässa. De träffas på en pub och kommer fram till att de ska åka iväg till en liten byhåla, Moodley, där det går tre kvinnor på varje man. Där ska de supa skallen i bitar och lägra damer, är det tänkt. Men när de kommer dit visar det sig att byns alla kvinnor infekterats av ett virus som förvandlat dem till köttätande zombies. Osis. Så då gäller det för killarna att ta sig därifrån med livet i behåll.
DOGHOUSE är, liksom de flesta av Wests filmer, en splatterkomedi. Hans vansinniga EVIL ALIENS tyckte jag var fantastiskt rolig. När han sedan fick sin karriärs största budget för att åka till Rumänien och göra den tredje filmen i Pumpkinhead-serien, en "seriös", allvarlig skräckfilm, blev det inte alls lika bra. Den gode Jake bör hålla sig till vildsint humor.
Problemet med DOGHOUSE, vars manus är skrivet av Dan Schaffer och inte Jake själv, är att filmen inte är särdeles rolig. Idén är förstås "Tänk vad fräckt med en film där alla monster är kvinnor! Och alla offer män!". Javisst, det är en tuff idé. Men det blir inte så mycket mer än det.
Killarna är väldigt osympatiska. Filmens inledning är egentligen ganska hemsk, jag förstår att tjejerna slängde ut de drängiga, sexistiska kräken. Jag tänkte, vaffan, är det de där tölparna som är hjältarna? Ska jag sitta och hålla på dem, hoppas att de klarar sig? De förtjänar bara att bli uppätna så snabbt som möjligt.
Filmen tar sig markant när de väl hamnat i Moodley och the zombirds dyker upp - de här zombierna är nämligen väldigt tuffa och kreativt gjorda. I synnerhet hårfrisörskan som går under namnet The Snipper och spelas av en oigenkännlig Emily Booth. Blod och kroppsdelar sprutar friskt under glada splatstickupptåg. Riktigt roligt blir det när två killar hamnar i en leksaksaffär och försöker beväpna sig.
Men West och Schaffer målar in sig i ett hörn, det känns lite som om de inte vet hur de ska gå vidare med sin story, vad som ska hända härnäst, och slutet är rätt otillfredställande.
Dock innehåller DOGHOUSE tillräckligt mycket kreativ monsterdesign och tjoflöjtvåld för att jag ska kunna sätta en trea i betyg.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar