söndag 31 oktober 2010

DVD: Black Death

BLACK DEATH (Pan Vision)
BLACK DEATH är en tysk produktion, men regissören är engelsman, och de flesta av skådespelarna kommer från England. Jag skulle snarare kalla filmen för en Europudding - och den uppvisar alla tecken på en sådan. Den är hyfsat påkostad, har ett eller två kända namn, ger intryck av att vara en crowd pleaser, men i slutändan undrar jag om den biovisades någonstans ute i världen och vilka den riktar sig till. Det står "direkt på DVD" stämplat över hela filmen. Fast jag läser på nätet att den gick upp på 56 dukar i England i somras.
På DVD-omslagets baksida klassas BLACK DEATH som skräck/äventyr, men det är att ta i. Den är varken eller.
Osmund (Eddie Redmayne) är en ung munk som anlitas av ett gäng hårdföra soldater, ledda av tuffingen Ulric (Sean Bean), för att leta upp en så kallad "necromancer"; en man som kan återuppväcka de döda. Det hävdas nämligen att döda har väckts till liv i trakten.
Digerdöden härjar hejvilt och Osmund har förlorat sin älskade och svajar i sin tro på Gud. Han ser mest rödgråten ut, där han traskar omkring i bygd och mark med soldaterna.
Till slut kommer de fram till en mystisk by, bebodd av folk som inte tror på Gud. Osmund har sårats i en strid och en blond kvinna, Langiva (Clarive van Houten), sköter om hans sår. Det visar sig att det är hon som är necromancern. Och snart är de grymma, kristna soldaterna illa ute.
BLACK DEATH skulle kunna ha blivit riktigt bra. Flera gånger är den nära att bli bra. Den håller hela tiden på att bli intressant. När soldaterna når fram till den mystiska byn, är det nära att bli spännande.
Men filmen hejdas alltid vid "nästan" och "nära". Det här är nämligen en väldigt tungfotad film. Den är seg och långsam, och vet aldrig riktigt vad den vill. Stora delar av filmen består av religiösa grubblerier. Finns det allegorier inbakade här någonstans?
Det här är en riktigt skitig film. 1300-talet verkar ha varit för jävligt i skitighetsväg. Ibland blir filmen dessutom blodig. Det gamla avrättningstricket "drawn and quartered" plockas fram. Folk spikas upp på träkryss. Minsann om det inte även eldas upp fruntimmer på bål. Men här är inte tillräckligt med action för att det ska bli actionfilm av det, och inte tillräckligt med skräck. Det här är bara ett mörkt, skitigt medeltidsdrama. Jag gillar Sean Bean, men han kan inte rädda det här - filmen är för trist. Rollfigurerna är alldeles för osympatiska och tråkiga.
För regin står Christopher Smith. Han har tidigare gjort CREEP, som var sådär, och SEVERANCE, som jag verkligen gillade. BLACK DEATH kommer jag dock snart att glömma bort, skulle jag tro.
I två av rollerna syns trevlige Tim McInnerny från BLACK ADDER och NOTTING HILL, samt allas vår birollsfavorit David Warner.
DVD:n har nästan en timme bonusmaterial.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar