onsdag 27 oktober 2010

Bio: Sammys äventyr - Den hemliga vägen

Foton copyright © 2010 nWave. All rights reserved.

Belgisk film - det var inte i jons. Har jag sett någon belgisk film sedan MAN BITES DOG? Ingen aning. Datoranimerad belgisk långfilm har jag definitivt inte sett, än mindre en i 3D.

Fast nu sket det sig med 3D för min del. Den moderna tekniken strulade på pressvisningen, så det blev till att plocka fram en vanlig platt version på 35mm. Men det spelade ingen större roll för min del.
Sammy är en sköldpadda. Filmen börjar med att han kläcks och kravlar iväg mot havet och genast träffar en nykläckt flicksköldpadda, Shelly.
Några år senare träffar Sammy Shelly på nytt och de blir betuttade i varandra och beslutar sig för att ge sig iväg på en lång resa tillsammans. Men Shelly försvinner. Tillsammans med sin polare Ray fortsätter Sammy den långa färden och hoppas hitta Shelly.
Medan de färdas genom oceanerna råkar de ut för en massa faror. De slåss mot hajar och pirayor, och så dyker den ondaste varelsen av alla upp - människan. Det blir budskap om föroreningar och grejor. Men även snälla människor figurerar, folk som räddar djur och stoppar valjägare. Det ska väl föreställa Greenpeace.
Stilen SAMMYS ÄVENTYR är tecknad i är rätt tilltalande. Det är aningen enkelt och inte allför detaljerat, och sköldpaddorna är lite för lika varandra, men de är runda, gulliga och uttrycksfulla. Och det märks att många scener är gjorda med 3D i åtanke - de kan säkert bli rätt hisnande i det formatet.
Men oj vad tråkigt jag tyckte det här var. Filmen vänder sig till små barn och saknar alla blinkningar till en vuxen publik. För min del blev det rätt sövande och låtarna som spelas på soundtracket är oftast vissna. Dock undrar jag om inte en del scener kan upplevas som lite väl otäcka för små barn; till exempel när fåglar och större fiskar attackerar på de mest burdusa sätt. I synnerhet i 3D.

I originalversionen står folk som Tim Curry, Stacy Keach och Jenny McCarthy för rösterna. Vi får hålla till godo med Sven Wollter, Marie Serneholt, Tommy Nilsson och en Wahlgren - den här gången Benjamin. Självklart låter det som typisk TV3-dubbning med karaktärslösa röster.

Jag tillhör inte målgruppen och därför kan en sexåring inte följa mitt betyg härunder.

(Biopremiär 29/10)

4 kommentarer:

Jimmy Wallin sa...

Den här såg jag i en kortare version på Liseberg i våras, hade ingen aning om att den skulle bli en långfilm av det hela. 3D-effekterna var de bästa jag skådat men storyn var det inte mycket med, det rörde sig ju trots allt om en attraktion på ett nöjesfält.

Pidde Andersson sa...

Vaddå, var det här alltså ursprungligen en attraktion på nöjesfält?!

Nicklas Astfors sa...

För några veckor sedan fick våran byhålla en 3D salong där man då visade bla. Dumma Mej och Resident Evil : Afterlife, då passade sambon min på att se Dumma Mej med sin lillebror och då hade man visat Sammy som trailer som hade varit klockren i 3D. Mysig läsning som vanligt!

Jimmy Wallin sa...

Eller också är det en film omklippt till åkattraktion, jag vet inte...

Skicka en kommentar