torsdag 21 oktober 2010

Bio: Legenden om ugglornas rike

Foton copyright (c) Warner Bros.

För cirka trettio år sedan sög jag i mig en väldig massa information om serieskapande, till exempel från artiklar i tidningen Svenska Serier. Bland annat påpekades att när man skapar en rolig seriefigur - en karikatyr, en varelse, ett roligt djur - är det viktigt att formge det så att det kan visa ansiktsuttryck och använda armar och ben. Figuren bör ha stort huvud och mindre kropp, samt armar och händer. Det säger sig själv.

Förutom Ugglan Helge i FRÅN A TILL Ö och ugglan i FABLERNAS VÄRLD, kan jag bara komma på en uggla i populärkulturen (han i WATCHMEN räknas inte, inte mördaren i STAGEFRIGHT heller) - Merlins uggla i Disney's SVÄRDET I STENEN. Jag vill minnas att han hade stora ögon och händer på vingarna, men det låter jag vara osagt.
Zack Snyder, som tidigare gjort 300 och nyss nämnda WATCHMEN, ligger bakom det animerade 3D-äventyret LEGENDEN OM UGGLORNAS RIKE, baserad på en fantasyroman, och jag undrar verkligen vad Snyder och de övriga inblandade tänkte på.

Ugglor.

Fantasy med ugglor i nästan alla roller.

Inga karikerade ugglor, utan realistiska ugglor.

Jag upprepar - det här är en film om ugglor!

Kanske den dummaste idén sedan, tja, DISCODAGGARNA? Fast det här är dummare.

Vi introduceras för ett gäng snälla ugglor. Den unge huvudpersonen heter Soren, men jag tyckte hela tiden att de sa "Sören". Soren gillar de gamla historierna om en mäktigt ugglekrigare som kämpade mot onda ugglor.

Men tammefan om det inte kommer onda ugglor och kidnappar Soren och hans kompisar. De onda ugglorna vill härska över världen.

Soren och de andra flyr och de snälla ugglorna gör sig redo för strid. De smider rustningar. Ja! Ugglorna ... smider! De iför sig sina stridsdräkter och så blir det fajting.
SAGAN OM RINGEN light. Med ugglor.

Det positiva först: tekniskt sett är LEGENDEN OM UGGLORNAS RIKE fantastisk. Animeringen är felfri och miljöerna är häpnadsväckande. Det är tjusigt värre.

Tyvärr är resten av filmen åt helvete. Jag fick onda aningar (Hö hö - jag anade, ähum, ugglor i mossen) redan när jag första gången såg trailern, men filmen visade sig vara långt värre. I stort sett alla ugglorna ser likadana ut, jag kunde inte hålla reda på vem som var vem. Och med få undantag är de alla anonyma. Inte blir det bättre av slätstruken dubbning av TV3-typ till svenska. Ormen kände jag dock igen.

Handlingen är ooriginell å det extremaste, den är så basic den kan bli. Det här är mördande tråkigt och ointressant. Och det är fullständigt humorbefriat.
Vidare är Znyders film väldigt konstig - jag undrar vilka den riktar sig till. Actionscenerna håller nämligen modernt actionfilmstuk. Slowmotion, metall som slår gnistor, och vissa figurer dödas.
Och det handlar alltså om ugglor. För bövelen!

Ugglor som är så realistiska i sin formgivning att de inte har några större ansiktsuttryck eller händer att greppa saker med. De kan bara använda sina två klor. Trots detta kan de bygga saker och smida vapen och rustningar. Det är inte klokt.

Det här är en fruktansvärd film. Någonstans känner jag att jag kanske borde höja betyget ett snäpp eftersom den är så snyggt gjord - men nej. Det här är vedervärdigt. Det är sanslöst att Warner kastat bort så stora resurser på det här.

(Biopremiär 22/10)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar