onsdag 6 oktober 2010

Bio: Buried

Foton copyright (c) Scanbox

Jag hade minst sagt högt ställda förväntningar på BURIED. Filmen har fått lysande kritik utomlands och har kallats fruktansvärt spännande och klaustrofobisk. Men oftast när jag ser hajpade skräckfilmer och thrillers, brukar jag bli besviken. Typexempel är THE BLÄH WITCH PROJECT (vaffan, är folk rädda för träd filmade med handkamera?) och PARANORMAL ACTIVITY. Jag blev till och med besviken på MARTYRS när jag såg den på dess andra marknadsvisning i Cannes, efter att de som gick på den första var gröna i ansiktet när de lämnade salongen. Dock är MARTYRS rätt bra.

BURIED börjar alldeles utmärkt med fantastiska förtexter som verkligen för tankarna till Saul Bass, ett intryck som förstärks av musiken. Därefter introduceras vi för Paul Conroy (Ryan Reynolds) i en lådda. Paul är lastbilschaufför i Irak, och efter att hans konvoj attackerats av vilt skjutande fiender, vaknar han upp instängd i en kista nergrävd någonstans i öknen. Han har inga minnen av hur han hamnade där.

I kistan ligger även en mobil-
telefon, och han har en zippo-
tändare och några andra prylar. Mobilen ringer. Det är hans kidnappare som säger att de vill ha en miljon dollar för honom. Nej, de säger inte "ONE MIIILLION DOLLARS!" som dr Evil. Paul är hjälplös, han har ingen som helst aning om var han befinner sig, men han ringer runt och försöker få hjälp. Han ringer polisen, han ringer FBI, han ringer sin fru, han ringer sin arbetsgivare - men ingen vet riktigt hur de ska hjälpa honom. Dessutom gör hans arbetsgivare situationen ännu värre.

Tiden börjar rinna ut. Mobilens batteri börjar ta slut. Det börjar läcka i sand i kistan.

Hela filmen utspelas inne i kistan. Ryan Reynolds är nästan den ende skådis man ser i bild - under ett par sekunder figurerar ett par andra i en filmsnutt han får skickad till mobilen. Men detta är alltså en one man show för Reynolds del; det är han och en massa ansiktslösa röster i mobilen.
Jag har väl aldrig varit någon större beun-
drare av Ryan Reynolds, men jag har heller inget emot honom. Han gör bra ifrån sig som den desperate, skräck- och panikslagne Paul Conroy. Samantha Mathis gör förresten hans fru. Hon har mest gjort TV det senaste decenniet.

Men jag blev trots allt aningen besviken på BURIED, som är en spansk produktion, regisserad av Rodrigo Cortés. Jag hade förväntat mig att bli riktigt gastkramad. Första halvan av filmen tycker jag är lite seg och tröttsam, och Paul ringer mest runt och skriker "Fuck!" till folk. Men filmen tar sig rejält under andra halvan. Då sätter klaustrofobin in även hos mig, och jag kan känna av samma panik som Paul. Sanden i kistan stiger, syret börjar ta slut, kidnapparna ställer allt värre krav. Mot slutet blir det riktigt jävligt och svettigt spännande. Dessutom är slutpoängen tillfrädställande och går i härlig EC Comics-anda.

Filmen kostade tre miljoner dollar att göra. Frågan är vad de lagt pengarna på. Ryan Reynolds fick säkert en hyfsat stor del av summan. Liksom orkestern som framför musiken. Men i princip hade man kunnat göra filmen för tusen dollar. På sin höjd tiotusen.

Så, jodå, visst ska du se BURIED. Och jag tror du ska sikta på att se den i en så liten salong som möjligt. Enligt uppgift går det att se den ensam instängd i en kista på en biograf i Stockholm.


 

(Biopremiär 8/10)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar