lördag 11 september 2010

DVD: Survival of the Dead

SURVIVAL OF THE DEAD (Atlantic)
Jag såg aldrig DIARY OF THE DEAD; George A Romeros förra zombiefilm. Jag missade festivalvisningarna, sedan fick jag aldrig ett recensionsex på DVD, och därefter har det inte blivit av att jag köpt eller hyrt den. För ärligt talat kände jag mig aldrig speciellt lockad att se filmen. Ännu en zombiefilm filmad med handhållen videokamera, efter [REC]? Nej tack.

Sedan hör det till saken att jag aldrig tillhört Romeros största fans. Jag har alltid tyckt att hans filmer är lite småtradiga. DAWN OF THE DEAD är alldeles för lång och har en hel del kackigt skådespeleri - remaken är bättre, men det får man väl inte erkänna. DAY OF THE DEAD har alltid varit tråkig och rollfigurerna är bara irriterande. Romeros övriga filmer brukar också lida av att de är för långa. Sedan har vi ju filmer som BRUISER, som bara är konstig och fel på det.

Däremot tyckte jag rätt bra om LAND OF THE DEAD, men det var jag väl rätt ensam om. Den hade högre tempo, mer action, bättre skådisar och bättre filmfoto än de övriga i DEAD-serien. Men när det gäller zombiefilmer kommer jag alltid att föredra de italienska. Den bästa zombiefilm som gjorts är och förblir THE BEYOND.

SURVIVAL OF THE DEAD utspelar sig till större delen på en ö utanför den amerikanska kusten. Ön påminner im Irland och många av de som bor där pratar med lustiga dialekter - typ irländska. De har även irländska namn. Men trots de idylliska omgivningarna har ön inte sluppit undan zombiesmittan.

Två vresiga karlar, Patrick O'Flynn och Seamus slåss om makten på ön och Patrick och några av hans mannar tvingas bege sig till fastlandet. Patricks dotter stannar dock kvar på ön.

En grupp soldater driver runt på fastlandet och skjuter zombies. En av soldaterna är en raffig brud som introduceras när hon sitter i en jeep och onanerar. Sicken en! Soldaterna träffar i början på några ungdomar som pratar om att de videofilmat zombies, så jag antar att det är en koppling till DIARY OF THE DEAD.

Det här hårda gänget plockar upp lite löst folk och så råkar de få se TV-sändningar på Internet. Det är Patrick O'Flynn som pratar sig varm om ön han förvisats från. Han säljer resor dit eller något i den stilen. Soldaterna hälsar på Patrick, men det bär sig inte bättre än att allt sprängs i luften, så de tvingas åka ut till ön allihop.

Där fortsätter maktkampen mellan Patrick, Seamus och zombies. Patrick har minsann fler döttrar än en - han har tvillingar. Men den andra har blivit zombie och rider konstant runt på en häst. 

Man forskar för att hitta på något sätt att återuppliva sina zombifierade släktingar och man undrar om man kan få de levande döda att äta något annat än människor. Men det går förstås inte så bra för de flesta av berättelsens medverkande. De äts och äter andra.

SURVIVAL OF THE DEAD skiljer sig en hel del i tonen från de övriga DEAD-filmerna och kritiken i USA var väl inte alltför positiv. Miljöerna gör att den ser ut som en engelsk film, kanske till och med en TV-film. En del skådisar är inget vidare. Tempot är högre och det är rätt mycket tjoflöjt över anrättningen. Istället för samhällssatir med glimten i ögat, tenderar Romero här ren komedi.

Jag får nog säga att jag trots allt tyckte filmen var helt okej. Jag tyckte den var klart underhållande och inte lika tråkig som tidigare filmer. Återigen är det mycket action och blod - men precis som i de tidigare delarna har Romero problem att skapa rollfigurer att bry sig om. De är alla rätt osympatiska eller ointressanta.

En snäll trea kan väl filmen få. Slutscenen var rätt fin om än lite dum.

3 kommentarer:

Jimmy Wallin sa...

"Night of the living dead" då? Vad tycker du om den? Själv håller jag den som en av de bästa zombierullar som någonsin gjorts. Av de sneaste årens zombievåg är det bara "Shaun of the dead" som kvalar in på samma lista,(självklart finns även Beyond med där).

Pidde Andersson sa...

NIGHT OF THE LIVING DEAD är väl okej, men lite saggig och återigen lider den av inte särdeles sympatiska rollfigurer.
RETURN OF THE LIVING DEAD är mycket bättre...!

Jimmy Wallin sa...

RETURN är bra, men den blir aldrig otäck, Romeros originalfilm ger mig dock en del kalla kårar.

Skicka en kommentar