torsdag 9 september 2010

Bio: Pussel

Foton copyright (c) Folkets Bio
Håll i hatten, pågar och töser! Nu blir det toppraffel så att grytor kokar över, tapeter skiftar färg och drinkar blandar sig själva! Jag ska nämligen skriva om ett argentinskt drama om en medelålders kvinna som ...
... Öh ...
... lägger pussel.
Maria del Carmen  (Maria Oneto) fyller 50 och råkar på sin fest tappa en tallrik salami i golvet. Tallriken går i bitar, men hon pusslar ihop den i köket. Hon upptäcker att hon gillade att pussla ihop den, så hon rotar fram ett pussel hon lyckas lägga på rekordtid. Se - Maria har skaffat sig ett nytt intresse!
Hennes mustaschprydde man är väl inte så förtjust i allt pusselläggande. Det går ut över hushållsarbetet, tycker han. Det blir lite strul hemma. Sonens nya flickvän är vegetarian, så inte kan de äta ordentligt. Dessutom vill sonen åka till Indien.
I en pusselaffär hittar Maria en lapp från en man som söker en pusselläggarpartner till ett mästerskap. Maria svarar och introduceras för en äldre herre som lever i en lyxig våning och verkar livnära sig på champagne. De två tränar tillsammans, men Maria vågar inte berätta för sin mustaschprydde make att hon besöker en annan man. Hon upptäcker en ny värld, fjärran från det inrutade hemmafrulivet. Och hur är det, börjar hon och den äldre charmören fatta tycke för varandra utanför pusselbitarna?
Denna synnerligen lågmälda film är faktiskt riktigt trevlig. Jag tror inte att jag orkar se den en gång till, men den känns fräsch och ovanlig. Maria Oneto är rätt sympatisk även om hennes rollfigur kanske är lite för sluten. Hon är ännu en sådan där kvinna som inte säger så mycket. Art house-film är ju full av sådana.
Jag blir inte riktigt klok på hennes hemförhållande. Hennes mustaschprydde make ser ut som en fångvaktare. Ibland står han bara och blänger surt och ser psykopatisk ut. Ibland är han glad, livfull och spirituell.
Att det förekommer världsmästerskap i att lägga pussel kände jag inte till, men varför skulle det inte finnas sådana? Det är intressant att se Argentina framställas som ett land vilket som helst; oftast förekommer landet liksom andra sydamerikanska länder mest i actionfilmer och thrillers, där diktatorer ska störtas, gisslan fritas och folk mördas i drivor på gatorna.
PUSSEL går att se utan problem, men den efterlämnar inga bestående intryck. Regissören Natalia Smirnoff får pluspoäng för sitt efternamn.

(Biopremiär 10/9)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar