onsdag 8 september 2010

Bio: Prinsessan Lillifee

Foton copyright © Coppenrath Verlag GmbH & Co. KG, Germany
Jag kan inte recensera den här filmen.
Så här är det:
Jag var på pressvisningen. Efter trettio sekunder ville jag skrika. Till förtexterna spelas en glad låt vars text handlar om att allting är vackert i Landet Rosa och prinsessan Lillifee bor i ett slott där allt är rosa, guld och filmer. Och allting är verkligen rosa och jävligt.
Den här tyska filmen vänder sig till väldigt, väldigt små flickor. Nu tycker kanske en del av er att jag är gubbigt sexistisk, men allvarligt talat: har du en son som gillar prinsessor och rosa, så tvinga grabbfan att se på Rambo eller något. Jag blev spyfärdig. Efter tjugo minuter somnade jag.
Fast jag kan mycket väl tro att dessa väldigt, väldigt små flickor kommer att tycka väldigt, väldigt mycket om den här harmlösa och snälla sagofilmen, med klart och tydligt budskap och inga svåra krusiduller på vägen. Jag uppskattade att den är i hederlig 2D, har en lite egen och ovanlig design av hus, miljöer och varelser, och att filmen är begriplig. Om än sövande för en vuxen karl. En bonde i filmen ser förresten ut som Edvard Persson.
Eftersom jag inte orkar redogöra för vad filmen handlar om, citerar jag pressmaterialet rakt av:
"Prinsessan Lillifee styr sitt förtrollade rike med magisk hand. Tillsammans med sin bästa vän, grisen Plutten, flyger hon över det vackra landet och lämnar efter sig moln av rosa fjärilar och gnistrande stjärnor! Men en dag upptäcker Lillifee att alla invånare inte är lyckliga. De klagar över kampen mellan älvorna Is-Blå, Flamman och Virvla – och faktiskt också över den lågflygande Pluttens vana att krocka med marknadsstånd och hönshus. Om inte saker och ting förändras hotar Alferna och Sjöjungfruarna att fara sin väg. Tillsammans med sina vänner måste Lillifee lista ut något som kan få alla att bli vänner och trivas igen. 
Amy Diamond gör Prinsessan Lillifees svenska röst medan Nassim Al Fakir lånar ut sin röst till grisen Plutten. 
Ett animerat sagoäventyr i regi av Ansgar Niebuhr, Zhijian Xu och Alan Simpson."
Jag kan omöjligt betygsätta den här filmen. Det går bara inte. Den vill ju så väl och fyller säkert sin funktion. Därför kan eventuella småflickor som ser filmen skriva sitt eget betyg här:__________________________________________

(Biopremiär 10/9)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar