onsdag 29 september 2010

Bio: Oceans

Foton copyright (c) Atlantic Film
Det var en hel del prat om den franska dokumentären OCEANS under Malmö Filmdagar, där jag inte lyckades se den. En av filmfotograferna är nämligen svensk. Men jag klämde filmen på dess ordinarie pressvisning.
Jag har säkert nämnt det förr, men jag går inte så bra ihop med djur och natur. När folk intervjuas i tidningar och tillfrågas om vad de brukar se på TV, svarar påfallande många "naturprogram". Ingen i min familj tittade på naturprogram när jag växte upp. Vad jag vet tittar inte mina polare på naturprogram. Jag vantrivs i naturen och tycker att djur främst är till för att ätas. Eller på sin höjd hämta tidningen. Vad ska man annars ha dem till? De vet ju inte ens hur man kokar ett ägg!
OCEANS av Jacques Perrin och Jacques Cluzaud är inspelad över-, på- och främst i hav över hela världen. Det berättas aldrig var de olika scenerna utspelar sig, men det spelar ingen större roll. Det nämns inte heller vad det är för djur vi får se, större delen av vattendjuren har jag ingen aning om vad de är för något.
Filmen är något alldeles oerhört imponerande. Det är makalöst snyggt och extremt skickligt gjort. Ofta ser det ut som värsta science fiction-filmen. Eller en bättre liknelse är kanske franska science fiction-serier från 1970-talet, modell Moebius, Druillet och andra stjärnor från Métal Hurlant. Skillnaden är att det vi ser i OCEANS är verklighet. Förvisso försett med ljudeffekter och pampig musik, men ändå. Det här är en fascinerande värld.
...Samtidigt är det här som att titta på en skärmsläckare. Filmen varar någonting i stil med 105 minuter, vilket är åt helvete för långt - om man nu inte är fiskfetischist. Den här typen av dokumentärer ska vara 50 minuter. Högst. Filmen är försett med en svensk speaker som låter som hämtad från ett gammalt skol-TV-program. Tack och lov medverkar han väldigt sällan.
Självklart leder filmen fram till att kasta skit på människan. Vi bara förstör och förstör. Vi utrotar djurarter, lemlästar havsdjur och släpper ut olja i haven.
Min franska är inte den bästa, men jag tyckte att det i eftertexterna stod att inga djur skadades under inspelningen och att scenerna med massakrer är rekonstruktioner. Hm. Så scenen med fiskare som skär av fenorna på en haj och slänger tillbaka den i havet är fejk? Alla scener med valfiske fejk? Men scenerna där djur dödar och skadar andra djur, då? De är ju på riktigt. Coolast i hela filmen är när hundratals fåglar störtdyker som Stukas för att fånga fisk; det ser hur fränt ut som helst. Värsta Pearl Harbor. Eller när ett annat gäng fåglar snappar upp panikslagna babysköldpaddor som flyr över stranden mot havet.
OCEANS är imponerande men nog blir den tradig och lite präktig.

(Biopremiär 1/10)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar