torsdag 30 september 2010

Bio: Lyckan, kärleken och meningen med livet

Foton copyright (c) Sony Pictures

LYCKAN, KÄRLEKEN OCH MENINGEN MED LIVET - snacka om lång, omständlig titel som är omöjlig att komma ihåg. I original heter filmen, liksom bästsäljarboken den bygger på, EAT, PRAY, LOVE. I USA hade filmen premiär samma dag som THE EXPENDABLES. Ni minns väl den där hemgjorda trailern "A Call to Arms" som gick ut på att man skulle se den manliga actionfilmen istället för tösafilmen med Julia Roberts. Folk lydde och LKOMML drog inte in så mycket stålar.

Men nu är det här inte en tösafilm.

Nejdå.

Det här är en kärringfilm.

Boken - och filmen - är visst ett slags självbiografi, men någonstans känns det som om filmen handlar om Julia Roberts likamycket som författarinnan/rollfiguren Liz Gilbert. Roberts har ju konverterat till buddismen eller vad det nu var.

Liz Gilbert är gift men olycklig i sitt äktenskap. Hon känner att hon måste förverkliga sig själv. Hon skiljer sig. Hon får ihop det med en yngre skådis spelad av James Franco, men det funkar inte. Liz måste åka Jorden runt och äta, älska och bli hällörad.

Hon åker till Italien, där hon umgås med en svenska som spelas av Tuva Novotny. Sedan åker hon till Indien, tror jag det var, men jag minns inte så noga. Och så hamnar hon i Bali. Hon mediterar och har sig och träffar den spirituelle Javier Bardem, som är den man hon alltid letat efter.

Det är väl i princip vad som händer - och då varar filmen en bra bit över två timmar. Det är som att se ett nummer av Amelia på stor duk. Självfallet har jag inte läst boken, men eftersom den sålde multum världen över, måste de uppenbarligen ha något folk - läs: kvinnor - attraheras av. Liz är en sökare. Filmen riktar sig förstås till samma publik, men jag vet inte riktigt vem som verkligen kan uppskatta det här. Mer än fruntimmer som håller på med samma grejor som Liz och tycker att Bardem är en läckerbit.

Vi andra tycker att LKOMML är mördande tråkig. Den håller på i en evighet och det händer inte speciellt mycket. Filmen är inte rolig, inte spännande, inte romantisk. Men jag är ändå generös och ger Ryan Murphys film en tvåa i betyg. Den är väldigt tjusig och har härliga miljöer. Och så är Julia Roberts fortfarande Julia Roberts. Hon har trots allt något oemotståndligt över sig. Hon är fortfarande lika snygg och charmig. Ljuvliga Roberts, som hon kallas. Och Novotny? Tja, hon gör ju inte bort sig. Men hon är allt blek bredvid Roberts.
(Biopremiär 1/10)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du skriver mycket bra, men här är du fel ute. Filmen är en mycket kompetent road movie, fast med en kvinna i huvudrollen. Jag vet inte om det hänt tidigare? Jag tror alla sågningar i dagstidningarna grundar sig i en sorts förtäckt kvinnoförakt.

Sam

Pidde Andersson sa...

Kvinnoförakt?
Sågningarna beror på att filmen är trist. Det är svårt att hålla sig vaken.

Skicka en kommentar