torsdag 30 september 2010

Bio: Dumma mej

Foton copyright (c) UIP

En animerad film i 3D med Steve Carell som superskurk, det låter ju fullkomligt lysande. Och det här börjar riktigt, riktigt bra. Carell gör rösten till Gru, en riktigt elak herre som inleder filmen med att vara elak mot ett litet barn. Han är riktigt härligt kreativt elak mot ungjäveln, och jag känner att det här lär bli en film helt i min smak.

Gru bor i en dyster kåk med en död gräsmatta, men under kåken har han världens James Bond-högkvarter. Eller snarare Bondskurkhögkvarter. Hans assistenter är hundratals små minions; bisarra små gula varelser som gör tokiga saker.

Gru måste komma på något som gör honom till världens främsta superskurk någonsin - och så får han en idé: han ska stjäla månen! Jodå. Han har kommit på ett sätt att krympa månen så att han kan ha den i fickan.

Sagt och gjort, Gru går iväg till ett slags bank för skurkar och söker pengar till sitt skurkstreck. Men där träffar han den unge skurk-wannaben Vector, som hela tiden sätter käppar i hjulet för Gru.

Några som också sätter käppar i hjulet för Gru, är tre små föräldralösa flickor. Jodå. I närheten av Gru finns ett hem för föräldralösa flickor, och just de här tre vill ingen adoptera - trots att de är så rara så och ber aftonbön. Det bär sig inte bättre än att Gru adopterar de här präktiga småtöserna.

Och gissa vad. Fortsätter Gru att vara en ond jävel? Eller kommer töserna att smälta hans hjärta när han förstår att familjen är viktigast av allt? Ja, vad tror ni?


Det är synd att DUMMA MEJ spårar ur i de vanliga moralkakorna och att den blir lite präktigt äcklig. För bitvis är filmen väldigt rolig. Ett par scener är hysteriskt roliga. Mest skrattade jag åt en märklig scen där några minions lagt beslag på en kopieringsapparat och tar bilder på röven. De påminner om Beavis & Butt-head när de fnissar och säger "Butt! Butt! Butt!".

Några av de övriga rösterna görs av Russell Brand och Julie Andrews. Fast den går kanske upp dubbad till svenska, vad vet jag.


(Biopremiär 1/10)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar