söndag 1 augusti 2010

Mina gamla VHS-recensioner, del 4 av 4

THE YOUNG NURSES
(VTC)
                                         
Regi: Clinton Kimbro
Med: Jean Manson, Ashley Porter, Angela Gibbs, Sam Fuller, Dick Miller
USA 1973                                         
Den unike filmregissören Tim Kincaid (se pappers magasin defekt nummer #1) har inte regisserat, utan enbart productiondesignat, men trots detta är denna Corman-produktion värd att leta upp. “The Young Nurses” känns som tre avsnitt av världens bästa sjukhus-tv-serie, berättad i omblandad ordning, då den består av tre parallellhistorier som utspelas i samma sjukhus. Vi har dels standardhistorien om en syster som förälskar sig i en patient (som för övrigt är tävlingsseglare, med en dominant far?!). Vi har systern som går in för sitt arbete med liv och lust, och när en av hennes patienter dör, ställs hon inför rätta, och så har vi den färgade systern (hmm... Borde inte en färgad syster kallas för “sister” istället för “nurse”?) som upptäcker, och reder ut en knarkharva.  
Vad som gör den här filmen so oerhört fantastisk, är att den är  fullknökad med omotiverade nakenscener. Det första man ser efter förtexterna, är - KA-POW! - en närbild på ett par nakna bröst. Sedan blir det bara bättre och och bättre. När sjuksystrarna anländer till jobbet på morgnarna, får man självklart se hur de byter om (de är  givetvis nakna under sina vita rockar); de har sex i sjukhussängarna; de har sex på stranden (där de även flyger drake); och den färgade sjuksystern går på nakendisco, som snabbt förvandlas till en orgie. Tjejen som anklagats för att ha slarvat ihjäl en patient jobbar extra på en privat kvinnoklinik som inte tar betalt för sina undersökningar, och gynekologundersökningarna är grundliga. magasin defekt-idolen Dick Miller är med som polis i några sekunder, och filmen innehåller även en biljakt. För övrigt berättade Psychotronic Video-redaktören Michael J Weldon att Tim Kincaid inte hörts av sedan filmen “She’s Back!” (den där med Carrie 'Prinsessan Leia' Fisher)  kanske har han återgått till homosexporren?!?

CRYING FREEMAN
(Scanbox)
                                         
Regi: Christophe Gans
Med: Mark Dacascos, Julie Douglas, Rae Dawn Chong, Tcheky Karyo, Mako
USA/Frankrike/Japan 1995
  

Inte nog med att det här är den bästa manga in motion-film som gjorts. Inte nog med att det är den bästa hongkongaction-inspirerade film som gjorts i väst. Crying Freeman kan dessutom bli den bästa actionfilm som släpps på video i år. Och det kunde ju ha blivit så patetiskt och fånigt.
För handlingen ligger på gränsen till fånighet. Den snälle och rare krukmakaren Yo (Dacascos) kidnappas av de kinesiska gangstrarna Drakarna. De hjärntvättar Yo, och gör honom till The Freeman, världens  skickligaste hitman. Yo har blivit en rackare på att skjuta, slåss och fäktas, men helt igenom hård är han inte, för varje liv han skördar  fäller han en tår.
Fjöntighetsfaktorn skulle alltså kunna vara hög, men dess franske regissör, Christophe Gans, före detta filmkritiker, har gjort detta till en makalös film. Den ser ut som en japansk gangsterfilm från 60-talet, bryter ut i extremt välkoreograferad action modell John Woo, men flyter ungefär som en amerikansk film. Tyvärr släpps filmen inte i letterbox, utan i en fullscreenversion som gör sitt bästa för att förstöra filmens bildkompositioner. Ursprungligen skulle Crying Freeman gå upp på bio, och det är bara att beklaga att det inte blev så.

TRE SVENSKOR I TYROLEN
orig.titel: Drei Schwedinnen in Tirol
(GEBE film & video AB)

Regi: Siggi Götz
Med: Gianni Garko, Alexander Grill, Inge Fock, Herbert Fux
Tyskland 1977

Tyrolare kommer till Sverige. Tre svenskor kommer till Tyrolen. En gammal gubbe äter ägg. Det klättras på stegar. Det dansas disco.

FLYKTEN FRÅN L.A.
(CIC)
orig.titel: Escape from L.A.
Regi: John Carpenter
Med: Kurt Russell, Stacy Keach, Steve Buscemi, Peter Fonda, Pam Grier, Bruce Campbell
USA 1996
                                         
Klaga på John Carpenter ska man akta sig för. Då kan hemska saker hända, eftersom Carpenter har väldigt hängivna fans, trots att mannen inte gjort några bra filmer på hur länge som helst.
“Flykten från New York” är i det närmaste helig. Första gången jag såg filmen, vilket var på video, blev jag oehört besviken. Var det här allt? Jag tyckte att filmen såg väldigt billig och vissen ut, och att musiken lät modell antikt TV-spel.
“Flykten från L.A.” är ju riktigt kul. Mycket bättre än originalet. Egentligen är det samma film en gång till, Kurt Russells hårding Snake Plissken drar till L.A. för att under tvång utföra ännu ett uppdrag, och karaktärerna han träffar på där, är i stort sett baserade på personerna i förra filmen.
Grejen är den, att det är roligare skådisar den här gången. Isaac Hayes var visserligen med i första filmen, men han var i stort sett ensam. Här syns istället folk som Steve Buscemi, Pam Grier, en i det närmaste oigenkännlig Bruce Campbell, och enligt uppgift ska Robert Carradine finnas där någonstans. Bäst är Peter Fonda som en surfare som väntar på den perfekta vågen.
Specialeffekter finns det gått om, visserligen är de ofta uppenbart datoranimerade, men ändå, och actionscenerna är mycket bättre. Egentligen är det bara Kurt Russell som drar ner helhetsintrycket; han är ganska patetisk som den viskande Plissken.
Jag hade kul i videosoffan.

4 kommentarer:

Kurt Bergholm sa...

The young nurses verkar dock ganska svår att få tag på idag, och dyr, från ca 50 Euro och uppåt. Däremot kan man köpa nytryck av filmaffischen och tom muggar med bild på filmaffischen på E-bay. Något förlag som är på gång med en nyutgåva av denna uppenbarligen mycket sevärda film? Njutafilms kanske?

Pidde Andersson sa...

Det har jag svårt att tänka mig ...

Kurt Bergholm sa...

Efter mycket letande lyckades jag få tag på The young nurses, som jag läste om här. Efter att ha läst din recension ovan, kan man ju inte annat än vilja se denna film. Dock så är den ju inte alls så bra som du beskrev den. T.ex."Fullknökat med omotiverade nakenscener", har du skrivit. Men om du verkligen tycker det, så har du knappast sett många "nakenfilmer". Det finns en scen med en tjej som badar naken på en strand, men kameran filmar på ganska långt håll. Sen den där svarta tjejen som går på "nakendisco", så handlar det alltså om att hon är på en pub med några påtända fula negrer som får för sig att börja klä av sig.

Pidde Andersson sa...

Jag har inte sett den på bortåt 25 år, så jag minns inte alls hur den var...
Nakenfilmer har jag dock sett otaliga.

Skicka en kommentar