onsdag 4 augusti 2010

DVD: The Spy Next Door

THE SPY NEXT DOOR (Nordisk Film)
På fredag kan vi se Jackie Chan på bio i nyinspelningen av KARATE KID. Men vår käcke kines är aktuell även på DVD-hyllorna i den här familjefilmen som i Sverige dumpats direkt på DVD. Det finns en orsak till detta.
Jag gillar Jackie chan. Fattas bara. Det är ju Jackie Chan. Man behöver inte motivera det mer än så. Killen har alltid varit ett charmtroll som gjort förbannat underhållande filmer, och de gånger filmerna varit mindre lysande - vilket främst gäller hans amerikanska produktioner - har Chan sett till att de går att titta på ändå.
I THE SPY NEXT DOOR spelar Jackie Chan den glasögonprydde, tafatte fjönten Bob Ho, som jobbar på ett företag som säljer pennor. Han bor granne med den ljuva Gillian (Amber Valletta) och inte nog med det - han har ett förhållande med henne och de tänker gifta sig.
Dock finns det två problem. Det ena är att Gillians tre små barn inte alls tycker om den mesige fåntratten Bob Ho (som för övrigt svarar i telefon med orden "Yo! It's Ho!").
Det andra problemet är att Bob inte alls jobbar med pennor. Nej, han är hemlig superagent.
Bob och hans mannar är på jakt efter ett gäng ryska skurkspioner, vilka i sin tur är på jakt efter ett dataprogram, eller vad det nu var, som Bob har i sin dator.
Gillian måste åka bort över en helg och Bob sätts på att vara barnvakt. Ett utmärkt tillfälle att lära känna barnen och få dem att tycka att han är cool. Gillians lillgamle grabb hittar det eftersökta dataprogrammet och sparar ner det i sin iPod - vilket gör att skurkarna hittar dem. Då måste Bob avslöja att han faktiskt är kung fu-kunnig hjältespion. Genast tycker ungjävlarna att han är hur frän som helst. Men Bob passar även på att infomera ungarna om att det viktigaste av allt i världen, se, det är familjen!
THE SPY NEXT DOOR, i regi av Brian Levant som gjorde BEETHOVEN och FAMILJEN FLINTA-filmerna, är en bisarrt dålig film. Jackie Chan börjar se lite trött och gammal ut - han börjar likna Pekka Langer. Eller så var han bara ointresserad av filmen. Men han är långt, långt ifrån värst. Dialogen är bitvis häpnadsväckande dålig. Barnen fäller riktigt taskiga repliker och agerar därefter. I synnerhet grabben.
Värst är de ryska skurkarna. De ska prata med rysk brytning, men låter mest som amerikaner som låtsas vara ryssar i en tecknad film - eller en skolpjäs.
De snälla kung fu-fajterna är väl okej, men de är inte så många och de är inte särdeles spektakulära. Bob Ho är en jävel på att hantera knytnävar och cyklar och tillhyggen - men han klarar inte av de enklaste saker i köket när han ska fixa mat till barnen. Tänk vad tokigt att han sätter en plastskål i mikron och försöker ta ut en het plåt ur ugnen med bara handen!
Amber Valletta är väldigt snygg och sympatiskt (och plattbröstad...). Billy Ray Cyrus spelar Bob Hos agentkollega.
Under förtexterna får vi av någon anledning se klipp ur andra, betydligt bättre Jackie Chan-filmer. De obligatoriska bortklippta tabbarna under eftertexterna är inte speciellt roliga.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar