torsdag 5 augusti 2010

DVD: [Rec] 2

[Rec] 2 (Atlantic Film)
Den spanska zombiefilmen [Rec] blev ju lite oväntat en stor framgång. Själv tyckte jag att den var helt okej, om än inte exceptionell - det intressantaste för min del var att betrakta den vettskrämda, skrikande publiken på Malmö-
premiären. Ja, ni kan ju leta upp min recension i "gamla" TOPPRAFFEL! på Metrobloggen.
Att det skulle komma en uppföljare (och dessutom en amerikansk remake; QUARANTINE) var självklart, och här har vi den - i Sverige dumpad direkt på DVD.
Men den här gången är det inte kul alls längre.
Jag har läst en rad recensioner av [Rec]2, mest amerikanska. En del är positiva, några tycker till och med att filmen är bättre än originalet, medan andra tycker att den är skitdålig. Jag måste tyvärr sälla mig till den sistnämnda gruppen.
Ni kommer väl ihåg vad som hände i första filmen. Ett litet TV-team följde med några brandmän ut på utryckning. De hamnade i ett stort hyreshus där ett zombievirus spritt sig. Alla åt upp alla. I sista scenen grabbade någon tag i hjältinnan och släpade in henne i mörkret.
...Och allt var filmat med skakig, handhållen kamera; det skulle se ut som TV-reportaget teamet höll på att göra.
Den skakiga handkameran är tillbaka i uppföljaren. Vi börjar direkt där förra filmen slutade. En insatsstyrka tar sig in i zombiehuset och de är försedda med videokameror. Snart visar det sig att en av männen faktiskt är präst - och han vet vad som ligger bakom zombiesmittan. Det handlar om demonisk besatthet! Jojomen, manusförfattarna har kombinerat DAWN OF THE DEAD med EXORCISTEN. Det var nog inte så smart när allt kommer omkring. Jag köpte det inte, det blev snarare fånigt.
Efter ganska exakt halva filmen introduceras vi för ett annat gäng: några tonåringar som leker med en uppblåsbar Barbara alldeles i närheten. Och en av dem videofilmar vad de håller på med! De upptäcker att något är på gång i zombiehuset - och istället för att fly, får de idén att ta sig in i kåken; "Tänk om där finns pengar!" Så jo, de lyckas hitta en väg in, och de får orsak att ångra sig.
[Rec]2 varar knappt 81 minuter, men jag satt och kollade klockan precis hela tiden och hoppades att det snart skulle ta slut. Aldrig, aldrig någonsin blir det intressant, spännande, otäckt eller chockerande. Större delen av filmen består av besinningslöst viftande med videokameror i mörker, och åtminstone jag hade svårt att se vaffan som hände.
Inga av rollfigurerna får en egentlig presentation, så varför ska jag bry mig om dem - i synnerhet som det knappt går att se hur de ser ut i mörkret. Dessutom spenderar de nästan hela filmen med att att skrika åt varandra - på smattrande spanska.
Det hela leder fram till en hyfsat fräsig twist på slutet, men det är inte värt att vänta på den.
Jag tyckte att [Rec]2 var något alldeles fruktansvärt irriterande.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar