tisdag 3 augusti 2010

DVD: Armored

ARMORED (Sony)
Nimród Antal. Sug på det namnet. Nimród... Nimród ... Antal!
Det låter som ett anagram. Eller som en figur i en sketch med Galenskaparna. Men han är filmregissör. Född i Los Angeles. Hans föräldrar tyckte väl att han såg ut som en Nimród. Fast att de gav honom det namnet kan också ha berott på att de är ungrare.
På fredag är herr Antal bioaktuell med PREDATORS - och jag kommer förstås att recensera den innan dess. Men Antal är aktuell även på DVD-hyllorna med den här actionthrillern - en term jag använder löst, då det inte är så mycket action i thrillern. Tydligen biovisades filmen i Sverige. Någonstans. I Malmö gick den inte upp. För en gångs skull kan jag förstå varför, då ARMORED känns som en direkt-på-DVD-rulle.
Det är onekligen en stjärnspäckad film: Matt Dillon, Fred Ward, Laurence Fishburne, Jean Reno, Skeet Ulrich med flera - och bristen på kvinnor är i det närmaste total. Den som får agera lite mer huvudperson i denna ensembelfilm, är Columbus Short. De här killarna jobbar åt ett väktarföretag; de kör värdetransporter.
Shorts rollfigur har det inte så bra hemma. Han bor med sin strulige lillebror, som de sociala myndigheterna vill ta hand om. Fogden vill ta huset ifrån honom. Han behöver pengar och det snabbt.
Då börjar hans kollegor prata om att sno stålarna de transporterar. De har en plan som absolut inte kan gå fel. Och motvilligt låter Short sig övertalas.
De utför kuppen - och givetvis går allt fel. Efter att ha kört in på ett förfallet fabriksområde för att gömma pengarna, blir de sedda av en uteliggare. Den skjutgalne Fishburne skjuter ner uteliggaren. Short vill dra sig ur och försöker sticka. De andra försöker stoppa honom. Alla bråkar med alla. Blodvite följer.
ARMORED varar bara 84 minuter inklusive långa eftertexter. Och det dröjer ganska exakt halva filmen innan de iscensätter kuppen och den utlovade actionthrillern börjar. Fram tills dess är det mest drama. Thrillerhalvan känns för kort. Det som sker är inte särdeles oväntat, men det lyckas trots allt bli hyfsat spännande.
Filmen är kompetent gjord på de flesta plan och den har fått en extra guldkant tack vare de medverkande, men ARMORED skulle lika gärna kunna vara en liten TV-film.
Varje gång Laurence Fishburne dök upp, tänkte jag på hans nittonåriga dotter som just nu figurerar flitigt i media, då hon gett sig på en porrkarriär för att bli känd.
Sicken en.
Om jag skyndar mig kan jag ge ARMORED tre syndiga dvärgar - innan jag ångrar mig och sänker betyget.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar