tisdag 31 augusti 2010

Bio: Salt

Foton copyright (c) Sony Pictures

Vim e Salt? Vim e hon? Vim? Vim? Så hade kanske reklamen för den här filmen låtit, som den gjorts av en hysterisk skåning i 65-årsåldern. Istället för det mer återhållsamma Vem är Salt?

Men det är ju ingen tvekan om vem som är Salt. Det är det ju Angelina Jolie som är - och jag koncentrerar mig för fulla muggar för att inte skriva något om den saltaste bönan i stan.

Jag hade hyfsat höga förväntningar på SALT. Dels för att trailern framställde filmen som riktigt lovande. Dels för att Roger Ebert - av alla människor - gav filmen högsta betyg. Dels för att jag med jämna mellanrum behöver en dos fetaction, det är sällan man får det idag. Och dels för att en del av de som såg filmen på dess första visning under Filmdagarna (jag väntade till den andra) tyckte den var usel. En kille klagade på att den innehåller extrema logiska luckor, på att skurkarna bryter på ryska, och på att den fläskar på med en massa övervåld. Själv tyckte jag att det lät som en rekommendation; tre orsaker till att se filmen.

Nå. Jolie är CIA-agenten Evelyn Salt, som hastigt kallas in för att förhöra en rysk avhoppare man just plockat upp. Under förhöret berättar ryssen att det finns en rysk agent som infiltrerat CIA. Och denna agent heter - Evelyn Salt.

Genast börjar en fruktansvärd massa agenter och insatsstyrkor och poliser att jaga Salt, som flyr på de mest spektakulära sätt. För givetvis är hon oskyldig. Eller är hon det? Det är inte säkert. För plötsligt är hon kompis med ryska fienden... Och hennes CIA-kollega Ted Winter (Liev Schreiber), då? På vilken sida står han? Och alla andra i handlingen?

Jag är inte riktigt säker på att jag fick ihop allt på slutet. Eller om manusförfattaren Kurt Wimmer själv fick ihop det - eller om han ens brydde sig. Men det spelar ingen roll. Regissören Philip Noyce satsar nämligen på plattan i mattan i sin film. I USA fick SALT åldersgränsen PG-13, men precis som i fallet med TAKEN, verkar de verkligen ha pressat åldersgränsen till det yttersta, eftersom filmen är extremt actionpackad, våldsam, och det förekommer även svordomar - eller är det månne en "unrated"-version som vi fått hit?

Ursprungligen skulle rollfiguren Salt vara en man. Men det spelar ingen som helst roll att det nu handlar om en kvinna. I synnerhet då det är Angelina Jolie. Hon far fram som en furie; som bruden som inte fick vara med i THE EXPENDABLES. I synnerhet ett mord hon utför på slutet är både kreativt och spektakulärt.

Kanske hade jag förväntat mig ännu mer röj och blod än vad jag fick. Och jag väljer mellan en trea och en fyra i betyg. Men jag tror jag väljer det sistnämnda. Actionfilm är något som måste uppmuntras i dessa dagar.(Biopremiär 3/9)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar