fredag 9 juli 2010

Ur ett utländskt perspektiv

När jag recenserade FLICKAN SOM LEKTE MED ELDEN gav jag den en trea i betyg, vilket kanske var lite snällt, jag vet inte - jag tyckte den var okej, men jag känner liksom inte för att se den igen, åtminstone inte än på några decennier.
Nu går den upp på bio i USA - där första filmen, MÄN SOM HATAR KVINNOR, blev en oväntad ekonomisk framgång. Jag läste alldeles nyss Roger Eberts recension, och det kan även du göra om du klickar HÄR. Som alltid är det intressant att läsa utländska recensioner av svenska filmer, i synnerhet filmer som på ett eller annat sätt speglar dagens svenska samhälle.
Ebert är märkligt positiv till Daniel Alfredsons film. Lite oväntat. Och han anmärker inte på det alla vi andra klagat på, nämligen att det syns alldeles för tydligt att det handlar om en hopklippt TV-serie. Han nämner inte ens att det är en ny regissör till filmen. Och självklart öser han beröm över Noomi Rapaces rolltolkning, vilken jag fortfarande ställer mig frågande till.
Mot slutet nämner Ebert att Carey Mulligan och Daniel Craig nu har utsetts till Salander och Blomkvist i David Finchers kommande amerikanska version. Det har jag missat, har jag läst Variety så slarvigt på sistone? Fast Mulligan är nog ett bättre val än Kristen Stewart, som det pratats om.
Och Daniel Craig? Tja... Jag vet inte riktigt. Dock inget ont om Craig.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar