torsdag 29 juli 2010

Telefonkö

Strax efter lunch idag, kanske vi två, halv tre-tiden passerade jag Storgatan och noterade att det satt ett 25-tal människor på trottoaren, lutande sig mot väggen mittemot Filmstaden. Förvisso stekte solen, men det var ju trots detta faktum ett märkligt ställe att slå sig ner och sola på. Men jag tänkte inte så mycket mer på det.
Strax efter sju passerade jag igen. Nu småregnade det och antalet människor hade utökats rejält. Vissa satt på stolar och de flesta hade paraplyer. Några åt av matsäckar.
Vad var det som försiggick? Jag frågade ett par ynglingar.
För femton år sedan kunde man fortfarande tvingas stå i kö till en telefonkiosk. När mobiltelefonen slog igenom, upphörde denna gamla fina tradition.
Men nu köas det alltså igen. Orsak:
Vid midnatt börjar mobilaffären på hörnet att sälja nya iPhone 4.
De köar för att få komma in och köpa en ny telefon.
En telefon!
Det handlar inte om en utförssäljning, där det gäller att komma in bland de första då varorna riskerar att ta slut för alltid. Det handlar om en nytillverkad telefon som kommer att finnas till försäljning ett bra tag framöver. Tar de slut går det att plocka in nya.
Folket i den långa kön är till större delen under 30, mest killar. Och de vill alltså bara vara först med en ny tillefån. I morgon ska de sitta på något kaffehak, dricka kaffe till överpris och stolt visa upp den nya ägodelen för sina polare. Det hade ju onekligen varit något att visa upp om man kommit över en lur sex månader innan officiell release. Men inte nu.
Dessutom tycker jag att iPhone är en rätt ful mobiltelefon. Alldeles för knubbig och lite flickig. När det gäller design är Xperia oerhört mycket snyggare.
Om man nu vill kasta ut 5-6000 spänn, eller vad de kostar, på en tillefån.
Gudrun Schyman kommer snart att elda upp en summa pengar motsvarande vad Sveriges alla män spenderar på iPhone 4.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar