fredag 16 juli 2010

Bio: The Last Station


Det här blir en kort recension - för allvarligt talat har jag inte så mycket att säga om det här tysk-brittisk-ryska dramat om Leo Tolstojs sista tid i livet, året är 1910.
    Christopher Plummer är Tolstoj, den då mest berömde författaren i världen. Han sitter på sitt gods på landet och det är idylliskt och grant, men han vill avsäga sig allt; hans åsikter blir närmast en religion. Hans hustru Helen Mirren är inte med på noterna och sätter sig på tyvären, hon vill fortsätta sitt överklassliv.
    Unge James McAvoy anländer till godset för att bli Tolstojs nye assistent. Han möter även kärleken. Paul Giamatti medverkar också som den som mest driver på vad gäller Tolstojs politiska åsikter och livsåskadning.
    Tolstoj lämnar godset men får lunginflammation och dör på en järnvägsstation.
    Filmen är ofta väldigt tjusig, skildringarna från godset för tankarna till Paris eller kanske Skagenmålarna. Det är långtifrån det skitiga, fula Ryssland med folk i hucklen vi är vana vid (fast det dyker upp mot slutet).
    Det är förstås väldigt välspelat; både Plummer och Mirren Oscarsnominerades för sina insatser. Och det är mycket lösskägg. Ibland är det intressant, i synnerhet det faktum att godset konstant var omgivet av den tidens paparazzi.
    Men jag tappade intresset ungefär halvvägs in. Det blev allt lite småtradigt.
    TANGO & CASH-regissören Andrei Konchalovsky är en av filmens producenter.
    Nu ska jag gå iväg på en ölprovning.
    Hej då!
(Biopremiär 16/7)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar