fredag 16 juli 2010

Bio: Knight and Day

Foton copyright © Twentieth Century Fox
För några veckor sedan recenserade jag KILLERS, en inte alltför lyckad actionkomedi i vilken en vanlig tös råkar träffa på en hemlig agent. När jag såg trailern för actionkomedin KNIGHT AND DAY och läste vad filmen  skulle handla om, kändes det som storyn var nästan identisk med den i KILLERS.
    Cameron Diaz är June Havens, en tjej som jobbar i ett garage och som ska göra en flygtur till sin systers bröllop, och med sig i handbagaget har hon en massa bildelar (?!). På flygplatsen träffar hon på Roy Miller, spelad av en Tom Cruise som ser lika ung och pojkaktig ut som vanligt, trots att han nyligen fyllde 48.
    June märker det inte, men den vänlige Roy försöker se till att June inte kommer med på planet. Roy är nämligen hemlig agent och ombord finns en massa skurkar på jakt efter en ny uppfinning; ett superkraftigt batteri som aldrig behöver laddas. Fast nu hamnar June på planet ändå och problem uppstår när Roy tvingas döda alla passagerarna samt piloterna, eftersom alla är skurkar.
    Roy och June krasch-
landar och därefter måste de två tillbringa en del tid tillsammans. June blir förstås också jagad, misstagen för att vara fiendeagent. Och tror ni att June och Roy blir kära i varandra på kuppen, tror ni rätt.
    KNIGHT AND DAY börjar bra. Den första tredjedelen - eller åtminstone fjärdedelen - är riktigt bra, jag kände att det här är allt KILLERS inte var. Småroligt, snyggt, fläskig action - och action som går att registrera; man kan utan problem se vad folk gör, här saknas blixtsnabba klipp och ryckig handkamera.
    Men därefter blir filmen allt fånigare. Rollfigurerna har inte mycket karaktär, i synnerhet inte Roy Miller - han är bara en ständigt flinande superkille som reder ut alla situationer med en handvändning. Manuset innehåller en del spektakulära scener, bland annat en motorcykeljakt mitt i tjurrusningen i Pamplona (eller det var kanske en annan spansk stad), men det hjälper inte riktigt - jag fick nästan intrycket att man hittade på storyn efter hand medan man filmade.
    Vid flera tillfällen målar man in sig i ett hörn. För att komma ur dessa situationer, har filmmakarna kommit på en smart lösning: en av huvudpersonerna drogas, och medan han eller hon är utslagen, kommer hjältarna ur knipan. Detta var roligt första gången det skedde, men sedan upprepades det några gånger, och jag fick förstås intrycket att manusförfattaren inte hade en aning om hur han skulle lösa problemen han skapat och fuskade sig ut.
    Roy Millers föräldrar dyker uppn som hastigast och vi får veta att de heter Knight i efternamn. Men var är Day? Här finns ingen som heter Day. Jag trodde Diaz rollfigur skulle heta Day, men icke. Så filmtiteln makes no sense.
    Peter Sarsgaard spelar filmens skurk, men han är en ganska anonym sådan. Regissör James Mangold har tidigare gjort bra filmer som 3:1o TO YUMA, WALK THE LINE och COP LAND. Den här gången fick han inte riktigt till det. KNIGHT AND DAY är för tunn, fjöntig och lite artificiell. Jag drar till med en trea, men det är en väldigt svag sådan.

(Biopremiär 16/7)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar