onsdag 21 juli 2010

Bio: Inception

Foton copyright (c) Sandrew Metronome

Till skillnad från de flesta andra, tyckte jag inte att Christopher Nolans MEMENTO var något speciellt. Den filmen byggde helt och hållet på dess gimmick: den berättades baklänges. Hade filmen istället berättats som vanligt, från början till slut, tror jag få hade brytt sig, eftersom det i grund och botten handlade om en ganska simpel thriller.

Nolan visade dock att han kunde göra film med BATMAN BEGINS och THE DARK KNIGHT - BEGINS är självklart bättre än DARK KNIGHT eftersom den försnämnda innehåller ninjas.

Enligt uppgift har Nolan spenderat tio år på att skriva manuset till INCEPTION. Hemlighetsmakeriet kring filmen har varit stort, nästan ingenting om dess handling har varit känt innan premiären - och i fredags fick filmen slutligen sin USA-premiär. Jag läste ett gäng recensioner och den samlade amerikanska kritikerkåren verkar ha stått upp och applåderat, betygen och omdömena blev väldigt höga.

Självklart var mina förväntningar lika höga när jag i förmiddags släntrade in på pressvisningen.

Tyvärr måste jag säga att mina förväntningar kom på skam.

Okej. Dags att försöka förklara vad INCEPTION handlar om. Det är lättare sagt än gjort. Men det är något i den här stilen:

Leonardo DiCaprio spelar Dom Cobb, ett slags väldigt unik tjuv: han kan ta sig in i folks drömmar för att stjäla idéer - detta kallas "extraction". Men nu vill Cobb lägga av. Han har offrat det mesta i sitt liv. Det enda han vill nu, är att få åka hem och återse sina barn.

För att kunna göra detta måste han utföra en sista kupp. Den här gången måste han dock göra det motsatta mot vad han brukar göra, nu ska han ta sig in i en dröm och plantera en idé - termen för detta är "inception". Tillsammans med sitt specialteam sätter han planen i verket. De söver ner sig och hoppar från dröm till dröm, mellan drömmar i drömmar i drömmen och så vidare. Men någon verkar hela tiden ligga steget före och hela tiden dyker det upp folk som försöker ha ihjäl våra hjältar.

Flera kritiker har kallad Nolans film "The thinking man's" och så något valfritt: actionfilm, science fiction-film, MATRIX och annat passande. Men om det verkligen är så intelligent och intellektuellt vet jag inte. Jag kom nämligen flera gånger på mig med att sitta och tänka på annat.

Det är onekligen en avancerad värld Nolan har skapat, det är en lika avancerad story - åtminstone ger den intryck av det. Problemet är bara att Nolan skruvar allting några varv för mycket; saker som redan är krångliga och röriga blir ännu krångligare och rörigare - och be mig inte att förklara logiken och kvasivetenskapen i handlingen. Precis som fallet var med MEMENTO är det här främst en gimmickfilm.

Skådespelaruppbådet är smått fantastiskt, det vimlar av kändisar. Förutom DiCaprio ser vi Michael Caine, Tom Berenger, Cillian Murphy, Ellen Page, Pete Postlethwaite, Ken Watanabe med flera. En av Cobbs närmaste män spelas av en kille som heter Joseph Gordon-Levitt. Han är märkligt lik Heath Ledger. Ledger var ju Jokern i THE DARK KNIGHT; valde månne Christopher Nolan Gordon-Levitt på grund av denna likhet?

Men vad spelar en samling A-listeskådisar för roll när rollfigurerna är platta? Det finns inget emotionellt driv i personerna, därför upplevde jag det som svårt att engageras. Alla är könlösa och småtråkiga.

Vidare lider INCEPTION av samma problem som till exempel MATRIX- och ELM STREET-filmerna: eftersom majoriteten av handlingen i dessa filmer utspelar sig i drömmar, eller alternativa, artificiella verkligheter, och saker och ting egentligen inte sker på riktigt, går det inte riktigt att skapa spänning. Visst kan man dö i drömmen, men alla gränser och regler suddas ut. Anything goes. När logiken målar in sig i ett hörn, är det lätt att fuska sig ut.

Men! Det finns en hel del här att applådera. INCEPTION är fantastisk att titta på. Det är stort, maffigt och tjusigt. Och specialeffekterna är verkligen något att skriva hem om. Här finns bland annat en scen där en storstad liksom viks som en calzone över DiCaprio och Page, rummet ändras och de börjar promenera längs en gata som går lodrätt uppåt.

Det bjuds på en hel del action, mycket ser ut att vara hämtat från MATRIX med slagsmål där man kan springa i tak och på väggar, men det figurerar även ett "örnnäste"; ett slags fästning på en snöig bergstopp, vilket leder till strider mot en hel armé fiender. Självklart påminner detta starkt om I HENNES MAJESTÄTS HEMLIGA TJÄNST.

Två timmar och 28 minuter varar det här. Självklart är det åt helvete för länge. Jag tittade på klockan och önskade att jag inte druckit så mycket sprit igår kväll.

INCEPTION får godkänt, men som helhet tycker jag att filmen är en besvikelse.
(Biopremiär 23/7)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar