söndag 13 juni 2010

Konst: Staffli med fez

Avdelningen för Det Dagliga Glaset Champagne:
Malmöhus är namnet på slottet i Malmö. Ärligt talat är det ingen större höjdare - jag är nog bortskämd med Citadellet i Landskrona; ett vackert slott med fascinerande vallgravar. Malmöhus har de sabbat med en massa nya byggnader inne på borggården; helhetsintrycket blir ganska besynnerligt.
I vilket fall, inne i en av de här nya byggnaderna döljer sig Malmö Konstmuseum och idag hölls det vernissage. "Seen from here" kallas utställningen med installationer av Matts Leiderstam. Innan jag gick dit visste jag inte att det var installationer - hade jag vetat det, hade jag struntat i vernissagen. Jag avskyr oftast installationer.
Om de nu inte är av den typ Leiderstam sysslar med.
Det här är en utställning som gör mig på gott humör!
Förvisso började det illa. I trapphuset utanför entrén till utställningen stod mousserande vin (inte champagne, men det låter ju bättre med Det Dagliga Glaset Champagne) uppdukat, så jag snappade upp ett glas och gjorde ett försök att äntra lokalen. Det gick inte så bra. En herre iförd brandgula böjsor stegade fram, höll upp handflatorna och trumpetade på ett ganska ohövligt sätt "Stopp och belägg! Du får tyvärr inte ta drycken med dig in!" Så det blev till att stå i trappen och dricka upp, vilket kändes väldigt fånigt. Jag trodde förstås att jag skulle kunna gå omkring och titta på verken och smutta på skumpan, som ju brukligt är.
Anledningen till att jag gillar Matts Leider-
stams verk är att han (oftast) utgår från befintliga verk och placerar dessa i oväntade samman-
hang. I det här fallet handlar det främst om landskapsmåleri från 1800-talet.
Oftast får vi bara se ett foto av installationen, eftersom många av dem är omöjliga att visa upp i en konsthall. Till exempel letar Leiderstam upp platsen tavlan är målad på - och så ställer han tavlan på ett staffli framför motivet. Effekten blir fascinerande när det har gått 150 år sedan tavlan målades.
Två roliga verk föreställer vattenfall. På två stafflier står vad som ser ut som oljemålningar. Det är bara det att vattnet i fallen rör på sig som i en film - och porlandet hörs ur högtalare. Framför stafflierna hänger projektorer från taket. Jag undrade hur illusionen gick till, så jag höll upp handen framför ljusstrålen. Det visade sig att, jodå, visst hade Leiderstam målad på dukarna - de är grön-gråa, eller något ditåt. Och på dessa visas alltså en film med vattenfallet. Fräsigt värre.
En avdelning ägnas 1800-talsmålaren Gustaf Rydberg. I ett hörn bakom en skärm står ett tomt staffli. På det hänger en fez. Jag blev nyfiken. Hör staffliet till utställningen? Varför står det gömt där bakom? Jag gick bort till det.
Jodå, nog hör det till utställningen. På en liten skylt på väggen står det:

Gustaf Rydberg
Staffli/Easel
Rökmössa (fez)/Smoking hat (fez)

Gåva av Edla Rydberg, Malmö 1971


Fotnot: "Seen from here" pågår till och med den 22 augusti och visas söndagar från klockan 13.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar