torsdag 24 juni 2010

DVD: 2:13

2:13 (Pan Vision)
Man vet att något är fel med en film när man trots att det vräks på med blod och snask bara pallar se tio-femton minuter i taget. Så är fallet med 2:13.
Mark Thompson är polisen Russell Spivey som jagar en bisarr seriemördare: lik efter lik hittas ritualmördade och alla är försedda med en ansiktsmask. Just detta gör att Spivey minns sitt eget stora barndomstrauma. Ni förstår, Spivey är en plågad man som med jämna mellanrum besöker sin psykolog, spelad av Kevin Pollak. Psykologen känner sig till slut tvingad att hypnotisera Spivey så att han återupplever sin barndom.
Vår orakade hjälte har även problem med sitt ex - som till på köpet är hans kollega. Hon (Teri Polo) är också inkopplad på fallet, vilket varken hon eller Spivey gillar. Han bland annat för att han känner att han inte räcker till för att beskydda henne; medan de fortfarande var tillsammans hände det visst något.
Och medan Spivey med jämna mellanrum låter sig psykoanalyseras av både psykologen och tjejen, dyker det upp allt fler lik, samt en kvinna som fortfarande lever, men som fått ansiktet groteskt vanställt.
Omslaget jämför filmen med SE7EN, COPYCAT och SAW. Jag tycker snarare att det här känns som ett avsnitt av CSI eller en liknande TV-serie. 2:13 känns som pilotavsnittet till en TV-serie. Jag tror inte att så är fallet, men jag skulle inte bli förvånad.
Jag tyckte i vilket fall att detta var rätt trist och väldigt oengagerande, ett tag övervägde jag att inte se klart filmen. Jag funderade faktiskt på att sätta en etta i betyg - men det vore orättvist. Filmen är trots allt alldeles för välspelad och kompetent gjord för detta.
Men jag har svårt att tänka mig att någon kommer att tycka att det här är en höjdare, oavsett hur blodtörstig man är.
Countrystjärnan Dwight Yoakam har en liten roll som sexbutiksinnehavare, och i copyrightinformationen allra sist i eftertexterna har man stavat fel till "punishment", det står "punishmnet".
Regissören heter Charles Adelman. Och vad har han gjort tidigare? Jo, det här:
Souled Out (2005)
Swimsuit Illustrated: Miss Galaxy/Orlando (2004)
Swimsuit Illustrated: Cancun (2004)
The Lost Songs of Lennon & McCartney (2003)
Swimsuit Illustrated: Girls of California (2003)
Swimsuit Illustrated: Oahu, Hawaii (2003)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar