fredag 4 juni 2010

Bio: Varning för vilda djur

Foton copyright © Nordisk Film
En gång i tiden gjorde Brendan Fraser bra filmer, som DJUNGEL GEORGE och GODS AND MONSTERS. Numera är han mest en fläskig snubbe (tydligen har han även tupé) som härjar i mög.
VARNING FÖR VILDA DJUR totalsågades av de amerikanska kritikerna. Kunde filmen verkligen vara så usel? Enligt trailern verkade den i alla fall vara lite rolig.
Svaret är att filmhelvetet är ännu sämre, eftersom man försett den med den sämsta dubbningen till svenska i mannaminne. Lär ungjävlarna att läsa redan när de är tre år, så att vi slipper oskicket med dubbade filmer. I den här filmen låtsas även de som dubbar att de pratar kinesiska vid ett par tillfällen.
Fraser spelar den snälle Dan Sanders, som arbetar åt ett ondske-
fullt och girigt företag som ska exploatera naturen i Oragon. De tänker hugga ner skogen och bygga en flott förort där. Dan med familj - Brooke Shields spelar hans hustru - har flyttat in i en villa i skogen för att vara närmare jobbet.
Men vad Dan inte räknat med, är att skogens djur revolterar. Djuren gör allt för att sabotera bygget - och snart ställer sig även Dans familj på djurens sida.
Filmen är full av slapstick-
olyckor och knasiga situati-
oner. Folk trillar och har sig. Dan tvingas klä sig i sin frus mysdräkt. Flera bilolyckor sker - det märkliga med dessa, är att de inte är av den komiska typen. Djuren knuffar bilar ut för stup och liknande som borde döda föraren; det blir lite för realistiskt på något märkligt sätt.
Mest består dock komiken av att djuren kissar på Dan, och skunkar gör vad de ska flera gånger. Jag antar att jag hade skrattat åt några scener om jag sett filmen på engelska - till exempel en incident där Dan tvingas gömma sig i en bajamaja, vilken en arg brunbjörn välter omkull och kastar upp i ett träd. Bra bajshumor - som förstörs totalt av den utsökt undermåliga dubbningen. Just det, i en scen går Dan till en psykolog. Killen som dubbar psykologen imiterar Ernst-Hugo Järegård!
Filmen slutar med att en cover på "Insane in the membrane" spelas och alla skådisarna dansar och sjunger med. Här görs det även parodier på andra filmer, och det var lite roande att återse Shields i den där blå lagunen. Brooke Shields har förresten blivit en väldigt stilig kvinna.
...Och nu finns det inte mer att säga om den här filmen. Hejdå!

(Biopremiär 4/6)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar