måndag 31 maj 2010

Mrs. Callahans little Harry blir 80!

Visst svindlar tanken.
Mannen med oxpiskan, Harry Callahan, Josey Wales - Clint Eastwood fyller 80 idag. Och karln är fortfarande lika aktiv som han var för 40 år sedan.
Jag misstänker att jag tillhör den sista generationen som tyckte - och tycker - att Clintan är den tuffaste som finns. När jag växte upp var Clintan fortfarande Statens Biografbyrås ärkefiende och alla moralisters nemesis. Visst, då härjade ju även Bronson, men Clint Eastwood var större, han var larger than life.
Jag har träffat eller åtminstone sett en lång rad filmstjärnor de senaste decennierna och har kanske blivit lite avtrubbad. Men när jag en gång var på en presskonferens med Clintan, och han stod kanske två meter bort och såg glad ut innan han slog sig ner på sin plats, kände jag nackhåren resa sig. Herregud - det är ju Clint Eastwood som står där!
Den första Clintanfilm jag såg, var APACHEÖVERFALLET VID CIMARRON PASS från 1958. Fast då visste jag inte vem Clintan var. Jag visste inte ens att han var med i filmen, förrän jag som vuxen läste en artikel om Eastwood i vilken filmen, och hans första, större roll, nämndes. Den här billiga westernfilmen visades som matiné när jag gick på lågstadiet. Jag konstaterar att Clintans popularitet ledde till att filmen fick nypremiär med hans namn i stora bokstäver, även om han inte har huvudrollen. Jag har inte sett filmen sedan dess, och det är drygt 35 år sedan. Den lär vara väldigt dålig - men jag kan tänka mig att den är helt okej.
Här skulle jag kunna illustrera texten med en ikonisk bild på Clint Eastwood. Men det gör jag inte. I stället tar jag och lyfter fram vad som troligen är Clintans minst kända film! THE WITCHES/LE STREGHE från 1967. Märklig antologifilm.

Min gamle vän och kollega Stefan Lindqvist har förresten även han skrivit en liten hyllningstext, som kan läsas HÄR.

2 kommentarer:

Nick Hornby sa...

Har du sett La Streghe/Häxorna?

Jag har frågat SEO på Studio S och föreslagit den för honom att de ska köpa in men han säger att den är störtomöjlig att få tag på.

Finns det ingen Indiana Jones-typ som kan flyga ut i världen och leta reda på den?

Kan tänka mig att den ligger gömd i Vatikanens hemlig bibliotek.

Pidde Andersson sa...

Ja, jag har sett den. Den visades på typ TV3 i början av 90-talet, så nog finns den att få tag på någonstans...

Skicka en kommentar