måndag 10 maj 2010

DVD: Whiteout

WHITEOUT (Warner Home Entertainment)
WHITEOUT bygger på en tecknad serie jag aldrig hört talas om, men en seriefilmatisering är förstås alltid intressant - i synnerhet om Kate Beckinsale har huvudrollen.
    En eldstrid utbryter ombord på ett flygplan. En kille som dödas kastas ut från planet - men det bär sig inte bättre än att planet störtar på Sydpolen. I närheten ligger en amerikansk forskningsstation vars personal ska skickas hem tre dagar senare.
    Liket av den utslängde killen hittas och U.S. marshall Carrie Stetko (Beckinsale) konstaterar att han mördats. Tillsammans med eventuellt opålitlige FN-agenten Robert Pryce (Gabriel "The Spirit" Macht) börjar hon söka efter mördaren. Det dyker upp en mystisk man med ishacka och jagar och hugger ihjäl folk, och under en av jakterna förfryser Cate två fingrar som måste amputeras av dr Fury (Tom Skerritt).
    Det är väl ungefär allt som händer i denna tunna, ospännande historia. WHITEOUT är märkligt ointressant. När John Carpenter utnyttjade samma miljöer i THE THING blev resultatet tätt, närmast klaustrofobiskt och intensivt spännande. Den här filmen är bara platt. Mysteriets förklaring; vad männen i planet sysslade med, är trist och upplösningen blir ett antiklimax. Vaffan, var det här allt?
    Regissör är Dominik Sena, som tidigare gjort filmer som GONE IN 60 SECONDS och SWORDFISH, och WHITEOUT räddas lite grann av sitt foto, av att Tom Skerritt är med, och av att Kate Beckinsale ju är väldigt snygg. Även med två fingrar avknipsade. Men som helhet är detta en tråkig thriller.
    Jag gick bort till Lilla Torgs Seriemagasin och bläddrade i en samlingsvolym med serien av Greg Rucka och Steve Lieber. När jag såg filmen hade jag svårt att tänka mig den i serieform - det måste vara en olidligt trist serie. Nu läste jag ju inte serien, det är möjligt att den är bra, men vid en snabb genombläddring såg den minsann inte lockande ut.


2 kommentarer:

Sir-L sa...

Whiteout gör sig mycket bra som seriebok, tät och spännande (finns en uppföljare också; "Whiteout: Melt").

Jag har dock ej sett filmen så jag har ingen aning om hur den är i jämförelse men jag rekomenderar att du tar dig tid att läsa serierna.

När jag ändå är inne på rekomendationer så rekomenderar jag att du skaffar:

"Last of the Independents" av Matt Fraction och Kieron Dwyer, en äkta "'70-tals heist"-serie om tre rånare som väljer fel byte.

"Johnny Dynamite: Underworld" av Max Allan Collins och Terry Beatty, en hårdkokt deckare full med Zombies och djävulen själv.

Pidde Andersson sa...

Som sagt, jag bara bläddrade i albumet och det såg inte särdeles inbjudande ut, i synnerhet efter att ha sett den banala filmen - men det utesluter ju inte att serien är bra.
Apropå Max Allan Collins upptäckte jag häromdagen att han avslutat två inkompletta Mike Hammer-romaner av Spillane, och har kontrakt på ytterligare ett gäng. Ett faktum jag inte hade en aning om, men som såklart är glädjande, då åtminstone den andra boken - "Big Bang" - fick bra kritik.

Skicka en kommentar