lördag 1 maj 2010

DVD: The Tournament

THE TOURNAMENT (Paramount Home Entertainment)
Jag har ju inte skrivit om DVD på ett bra tag, så jag har en del att beta av. Jag hoppas att ni inte har något emot att jag framöver kommer att ta upp en del filmer som stått på hyllorna ett par månader. Om ni har något emot det - varför då? Jobbar ni på Nöjesguiden?
När engelska THE TOURNAMENT visades på festivaler förra året fick den en hel del uppmärksamhet och väldigt positiva reaktioner. Folk jag litar på hävdade att det är den bästa actionfilmen på väldigt länge. Jag är alltid på jakt efter Den Bästa Actionfilmen På Länge, men blir ofta rätt besviken.
Den här filmen dumpades direkt på DVD i Sverige, vilket är lite synd - den kunde mycket väl ha kunnat gå en sväng på biograferna utan att göra bort sig i besökarstatistiken. Fast handlingen är rätt korkad:
Sedan flera år organiseras en hemlig tävling i olika städer världen över; The Tournament. Den går ut på att hitmen samlas för att ta kål på varandra. Den som överlever får epitetet världens Bästa Hitman. Varför hitmännen ställer upp på detta framgår inte precis. Vad är det för poäng med att döda andra hitmen? En massa gangsters (antar jag att de är) satsar kopiösa mängder pengar. Men om de vart sjunde år, då tävlingen hålles, reducerar världens hitmen med flera dussin, vilka ska de då anlita för uppdrag framöver? Världens Bästa Hitman lär ju inte hinna med allt.
Det här året utspelar sig turneringen i en engelsk stad. Enligt arrangören är England det land med flest övervakningskameror - det är mycket möjligt att det stämmer. På grund av alla dessa kameror är det möjligt för spelarna att bevaka kampen mellan lönnmördarna - kamerorna är kapade så att allting visas live på gangstrarnas TV-skärmar. Jo, jag vet. Det låter lite för osannolikt.
Men skit i det.
Alla hitmen har fått en sändare inopererad i kroppen. Detta för att de ska kunna hitta varandra och inte kunna gömma sig. Men en nyhet det här året är att sändaren även innehåller en bomb. Om fler än en lever efter att tävlingens 24 timmar runnit ut, detoneras bomben.
En fransk deltagare (en av de där killarna som är med i Luc Bessons akrobatactionfilmer, gissar jag, eftersom han hoppar runt på hustak som en annan hoppetoss) lyckas skära ut sändaren ur sin kropp och släpper ner den i en kaffekanna på ett kafé. En försupen och desillusionerad präst spelad av Robert Carlyle råkar dricka kaffet och får sändaren i magen - och plötsligt har han förvandlats till hett villebråd.
Kelly Hu är en hitwoman som ofrivilligt tar sig an jobbet att beskydda Carlyle - och motståndet är hårt. Den regerande mästaren spelas av Ving Rhames, han går fram som en slåttermaskin, bland annat för att hämnas mordet på sin gravida fru. En annan hitman är en bindgalen kille i Elvisoutfit. Honom gillade jag, en härligt psyksjuk herre som introduceras när han omotiverat skjuter ihjäl en hund. Han gillar även att knipsa av fingrarna på sina offer.
THE TOURNAMENT är en jävligt våldsam och blodig film. Kroppsdelar kapas, huvuden skjuts av med hagelgevär, kroppar exploderar. Och trots den dumma handlingen - som jag aldrig riktigt accepterar - är det här bra. Jag håller med de som rapporterade från festivalvisningar. Det här är den bästa actionfilmen på länge. Den är stilsäker och medryckande, och den tar inte till jobbiga grepp som till exempel den nu DVD-aktuella SMOKIN' ACES 2. THE TOURNAMENT går i princip bara ut på att visa så mycket rå action som möjligt - och det lyckas den med. Dessutom är Kelly Hu snygg.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är inte varje år utan var sjunde det är en turnering.
Bra film hur i alla fall.

/Nalleliten

Pidde Andersson sa...

Åkej. Då får jag väl gå in och ändra...

Skicka en kommentar