lördag 1 maj 2010

DVD: Street Racer

STREET RACER (Warner Home Entertainment)
Kors i röven! Jag har ju med jämna mellanrum skrivit om filmbolaget The Asylums produktioner här i TOPPRAFFEL!. Det är ju de där tosingarna som gör mockbusters, det vill säga egna lågbudgetimitationer av vad som väntas bli stora blockbusters på bio. The Asylums filmer brukar ofta släppas direkt på DVD helgen innan en ny storfilm har biopremiär.
Några av bolagets tidigaste filmer, från den tiden då de inte gjorde mockbusters utan vanlig B-skräck, släpptes i Sverige, men sedan dess har inget kommit ut här.
Förrän nu.
Här kommer STREET RACER körande - och det är Warner, av alla bolag, som släppt den! Eftersom ju folk inte vet bättre, kommer de att tro att detta är en Warnerfilm - men där skiter de sig allt på tummen.
Jag kommer ihåg när den här filmen marknadsfördes i Cannes 2008. Det var innan dunderfloppen SPEED RACER hade premiär, och The Asylum gjorde allt för att STREET RACER skulle se ut som den storfilmen. Men efter att ha sett filmen, konstaterar jag att den snarare liknar THE FAST AND THE FURIOUS och liknande filmer.
Filmen börjar med ett race på en motorväg, under vilket vår unge, tvålfagre hjälte Johnny Wayne (som liknar Johnny Depp) kraschar. I kraschen krockas även en vanlig personbil och den unge pojken i baksätet hamnar i rullstol. Hopp i tiden: fem år senare. Johnny Wayne släpps ut ur finkan och förses med en grym övervakare - modell Peter Anderssons rollfigur i MÄN SOM HATAR KVINNOR. Fast den här gubben kräver inte sexuella tjänster, utan att Johnny ställer upp i street race och ger 80% av vinstpengarna till honom.
Samtidigt jobbar Johnny på en bilverkstad och på ett sjukhus. På det sistnämnda blir han kompis med killen han skadade fem år tidigare. Pojken, som ser ut som Kalles Kaviar-Kalle, har inte åldrats alls. Ingen annan heller. Grabben vet inte om att Johnny är den som handikappat honom, och Johnny hjälper sin nye vän att börja gå igen. Johnny blir även kär i pojkens syster.
Bossen på verkstan heter Red, ser ut att heta Red och pratar som om han heter Red. Han är en vresig, burdus typ, men visar sig ha ett hjärta av guld. Han ställer upp och tränar Johnny i racing (på en go-kartbana) så att vår hjälte kan vinna det slutgiltiga racet mot den illasinnade och kaxige mästaren. Jag vet inte var filmen utspelar sig, men det verkar vara i en mycket, mycket liten by där alla känner alla och där det bara finns en bar och ett gäng skurkar.
STREET RACER är en väldigt banal och lam film. Den är trist. Det hela ser ut som ett avsnitt av en TV-såpa. Alla exteriörscener ser hyfsade ut, det är bilar i motljus och försök till flotta scenerier. Så fort det är interiörtagningar och mycket dialog, blir allt taffligare. Filmen innehåller besynnerligt få race, och det stora, avslutande blir ett besynnerligt antiklimax, det är inte speciellt spektakulärt och ... liksom bara slutar. Budgeten tillät förstås inga bilkrascher och destruktionsorgier.
Om man nu ska släppa Asylumproduktioner i Sverige, finns det en massa betydligt roligare grejor att välja än den här menlösa produktionen.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar