lördag 8 maj 2010

DVD: Pandorum

PANDORUM (SF Video)


När den unge, tyske regissören Christian Alvart 2005 besökte Fantastisk Filmfestival med den halvhyfsade thrillern ANTIKÖRPER betedde han sig som ett rövhål. En överspänd, kaxig typ som trodde att han var något eftersom amerikanska bolag hade hört av sig om regijobb. Själv introducerade jag mig för Alvart på bästa möjliga sätt:

Jag hade traskat omkring i Lund och slagit ihjäl tid, och anlände därefter till VIP-rummet för en öl. Där satt en hel del folk, bland dem Alvart, som jag förstås inte visste vem det var. En kille frågade var jag hade varit, varpå jag stående mitt i rummet och högljutt inför alla hade en utläggning om min promenad - på påhittad tyska. Jag visste ju inte att det satt en tysk gäst i rummet. Efteråt sa en av killarna "Fan vad kul när du plötsligt kom in och TOK-HEILADE!".
Christian Alvart berättade under festivalen att han hade blivit erbjuden att regissera DIE HARD 4, men tackade nej eftersom han hört att Bruce Willis var svår att jobba med. Yeah, sure! Jag tror också att Fox tveklöst anlitar en ung tysk som gjort en liten thriller för att göra en gigantisk actionfilm.
Nu har i alla fall Alvart med främst tyska pengar gjort science fiction-rysaren PANDORUM, som är ännu en i den långa raden av ALIEN-kopior - fast vid närmare eftertanke påminner den nog mer om EVENT HORIZON, och tänk, av en ren händelse är PANDORUM producerad av Paul WS Anderson, som låg bakom horisontrafflet.
Dennis Quaid och Ben Foster spelar två astronauter som vaknar upp ombord på ett rymdskepp, där de legat nedsövda i så kallad "suspended animation". De vet inte vilka de är eller var de är, och får ingen kontakt med bryggan eller med andra passagerare eller besättningsmän. Foster beger sig ut för att genomsöka skeppet, och stöter på brutala, människoliknande varelser på jakt efter blod. Han träffar med tiden även på några andra överlevande, bland dem en stolle som blivit galen.
Pandorum är ett syndrom man kan drabbas av efter hypersömn; man blir paranoid, man hallucinerar och man kan bli mordisk. Fast filmen PANDORUM har snarare en tendens att orsaka hypersömn.
Här finns inga som helst rollfigurer att bry sig om. De känns mest som ett gäng anonyma, osympatiska typer. Filmen innehåller en del actionscener, men trots dessa är helheten väldigt seg. Handlingen är lite för tillkrånglad, vilket leder till förvirring om man, som jag, hela tiden tappar koncentrationen på grund av tråkighetsgraden. Upplösningen involverar personlighetsklyvningar och grejor. Det värsta problemet är kanske att filmen är åt helvete för mörk, ofta går det inte att se vad det är som händer.
PANDORUM är dock hyfsat påkostad och har en del snygga scenerier och grejor.

7 kommentarer:

Fredrik sa...

2 och en halv skalle till och du hade haft rätt. ;)

Pidde Andersson sa...

Är du galen, pågablära? Det finns ju inte på kartan.

Fredrik sa...

Galen, ja. 8) Jag gillade filmen. Ångest får mig att gå igång. I skräckfilm that is.

Pidde Andersson sa...

Det är nog många som fick ångest av att ha spenderat hyrpengar på den här...!
Eller "ångescht" som Christina Lindberg säger i ANITA.

Fredrik sa...

Det var väl investerade pengar. 8)

Jag blev sugen på PwsA igen. Och skrev av mig. höhö

http://fredrik-d.blogspot.com/2010/10/skrack-i-rymden-paul-w-s-anderson.html

Är man en sucker så är man. 8)

Pidde Andersson sa...

Jag måste säga att det är fascinerande att Paul WS Anderson har en regelrätt fan i di - du är nog den första jag stött på som kallar sig sucker på PWSA. Själv har jag inga större åsikter om honom, han är väl hyfsat kompetent, han har gjort några filmer jag tycker är okej, men som filmskapare är han rätt ointressant. Jag föredrar förstås hans fru! (Men kolla min rec av RESIDENT EVIL 3D; den gav jag hyfsat betyg)
Kan även berätta att vi - när jag fortfarande jobbade med Fantastisk Filmfestival - arrangerade en specialvisning av EVENT HORIZON på 35mm i Lund, när vi fick veta att den inte skulle gå upp på bio här.

Fredrik sa...

Jag läste igenom alla inlägg (typ, några ides jag inte läsa) igår som hade ettiketten skräck. 8) Så jag läste resident evil 3d. hehe Jag är dock inget större fan av de filmerna. Men jag blev nyfiken efter att ha läst det du skrev. Så den står på min ska se-lista.

Event Horizon skulle jag kunna skriva spalmil om. 8) Kärleken är gränslös.

Han har råd att göra lite skit. Sen gillade jag den där Soldier. Den var trevlig. Även om det inte var något mästerverk.

Jag verkar även vara den enda som gillade den första alien v predator. Trevlig underhållning. Inte i närheten av serietidningarna. Men, ändå. 8) Hellre det är Beck.

Skicka en kommentar