måndag 3 maj 2010

DVD: The Keeper

THE KEEPER (Paramount Home Entertainment)
Nå. Den här kom redan i december förra året, men som ni vet är det ju aldrig för sent att recensera en Steven Seagal-film. En del av er har ju till och med skrivit och föreslagit att jag ska skriva en bok om slåsstjocksmocken. Men det finns ju redan en bok om honom! Klarar världen av ännu en?
THE KEEPER skiljer sig en del från de flesta andra Segalraffel från det senaste decenniet:
1. Den är inspelad i New Mexico, USA, och inte i Bulgarien eller Rumänien.
2. Handlingen hänger ihop rätt hyfsat och känns inte som ett hopplock av två olika filmer, utspätt med stock footage.
3. Steven Seagal är faktiskt med i filmen.
4. Han har fler än tio repliker och vad jag kunde höra var han inte dubbad.
I THE KEEPER spelar Seagal Los Angeles-snuten Roland Sallinger. Ja, han heter Roland. Filmen öppnar med att Rolle och hans partner slår till mot några banditer. Men det visar sig att partnern är bandit han också, så han skjuter ner Rolle. Men Rolle överlever! Partnern smyger in på sjukhuset för att döda Rolle, men Rolle har en snygg, kvinnlig kollega som vid ett besök hade pickan synlig i handväskan, så Rolle norpade den. Vilken tur! När partnern glider in i Rolles rum, är Rolle beredd och skjuter killen rätt i huvudet. Den kvinnliga kollegan öppnar dörren i samma ögonblick som väggen sprejas med hjärna.
Av något skäl jag inte kommer ihåg, drar nu Rolle ner till New Mexico, för där bor en gammal bekant till honom, Conner Wells (Steph DuVall), och han har en skitsnygg dotter som måste beskyddas; Nikita (Liezl Carstens). Rolle åtar sig jobbet att bli tösens livvakt. Han blir the keeper. Öh? "Behållaren"? Som i Burken? Eller åsyftar de "keep her"? (Jag fattar, skriv inte och rätta mig, jag bara fånar mig)
Nikita är ihop med en slyngel som heter Mason (Arron Shiver) som ser ut att komma från norra England (men han är amerikan) och som sysslar med boxning. Han är inte att lita på.
Det bär sig inte bättre än att Nikita kidnappas av den slemme Jason Cross (Luce Rains) och hans män. Rolle tänker inte sova förrän han plockat tillbaka tösabiten. Den lokale sheriffen tycker inte om Rolle! I synnerhet inte det faktum att Rolle dödar alla han träffar. Det ligger lik och skräpar överallt där Rolle varit. Han kan inte ens gå på disco utan att bryta armar och ben av folk.
För att träna upp sig efter skottskadan kastar Rolle kniv. Det får han minsann användning av senare i filmen. Han pratar även spanska i en scen.
Steven Seagal är väldigt tjock i den här filmen. I de flesta scenerna sitter han ner. Och pratar. Det är kanske därför han är med ovanligt mycket i filmen - han orkar inte flytta sig. När det väl är action kör han den gamla vanliga stilen. Han viftar med armarna och motståndarna faller som käglor. Och ibland skjuter han ner dem.
THE KEEPER innehåller en hel del action, men den är långt ifrån lika brutalt våldsam och blodig som ett par av Seagals senaste filmer, som URBAN JUSTICE. Den här filmen, i regi av Keoni Waxman, känns som ett ovanligt våldsamt avsnitt av en TV-deckare. Och den är väl okej. Den är definitivt inte bra, men den är bättre än de flesta av öststatsfilmerna, varav många är osebara. Begripligheten här beror säkert på att filmen är gjord på hemmaplan.
Se filmen hemma hos en polare som hyrt den. Fast du har säkert redan köpt filmen. Jag har ju konstaterat att mina läsare följer Steven Seagals karriär med spänning.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar