måndag 31 maj 2010

DVD: Grotesque

GROTESQUE (Njutafilms)
Den här filmen har jag nämnt ett par gånger tidigare här på TOPPRAFFEL!, eftersom den totalförbjöds i England (och tydligen även i Norge). GROTESQUE har nämligen ett rykte om sig att vara värre än värst när det gäller sadistiskt våld, och till skillnad från SAW och HOSTEL hävdade censurinstanserna att denna japanska motsvarighet saknar handling och ordentliga rollfigurer. Enligt de bekanta som sett filmen skulle den dessutom vara ren skit.
 
Nu har jag sett GROTESQUE. De perverterade dårfinkarna på Njutafilms har nämligen släppt filmhelvetet på DVD i Sverige - och att rullen förbjudits i andra länder kan man ju alltid använda i marknadsföringssyfte!
 
Kôju Shiraishi står för manus och regi. Fast mycket till manus är det inte. Det här visade sig nämligen vara värre - kvalitetsmässigt - än jag trodde. GROTESQUE inleds med att ett par vi inte introducerats för promenerar längs en trottoar. Det är kväll eller natt, och ut ur en skåpbil kliver en tredje person; en karl som klubbar ner mannen och kvinnan, och slänger in dem i sin bil.
 
De två vaknar upp i en källarlokal. De är fastspända vid varsin vridbar bordsskiva, och deras kidnappare - en medelålders, omaskerad man - pratar lugnt och stilla med dem. Han säger att han tänker låta dem gå om de kan hetsa upp honom sexuellt, varpå han sliter upp kvinnans kläder, suger på hennes bröst och för upp några fingrar där solen inte lyser. Därefter låter han den bundne mannen lukta på hans fuktiga fingrar. 
 
Nu följer en flashback. Mannen och kvinnan sitter på en restaurang. Vi får veta att det är första gången de träffas. På väg från restaurangen blir de nerklubbade.
 
Tillbaka i källaren. Nu dyker kidnapparen upp iförd kirurgoutfit; gröna kläder, grön mössa och munskydd. Och han håller en motorsåg i högsta hugg. Han sågar av mannens fingrar. Sedan gör han ett halsband av fingrarna och hänger det runt kvinnans hals. Men mannen måste ju också få ett fint halsband, så han sågar i kvinnan också. Kirurgen tycker även att det är på sin plats att hamra in spik i mannens könsorgan, innan han skär av det. Kvinnan råkar ut för något som känns inspirerat av THE NEW YORK RIPPER, fast kirurgen använder en stor sax och inte rakblad.
 
Plötsligt vaknar paret upp i en ljus sjukhussal. Kirurgen har skött om deras sår och bjuder på mat. Här blev jag lite konfunderad. På DVD:n omslag står det något om att kirurgen mitt i alltihop blir trevlig och hjälpsam. Själv tolkade jag detta som en drömsekvens. I synnerhet som de snart åter vaknar upp i källaren, för mer tortyr.
 
Avslöjar jag för mycket av handlingen? Vilken handling? Nå, jag ska inte berätta mer nu, men jag måste nämna att upplösningen är minst sagt ... vansinnig. Jag undrar han fan Shiraishi kom på det som händer.
GROTESQUE varar inte speciellt länge; drygt 70 minuter. Ändå lyckas den bli seg och tråkig. Det förekommer bara tre skådisar i filmen (fråga mig inte hur man fick tag på folk som ställde upp på den här). De presenteras knappt. 90% av filmen är bara ultrasnaskig, grafisk tortyr - precis som jag beskriver här ovan. Eftersom det dessutom är så sexualiserat, blir det ännu snaskigare. Eftersom vi inte precis lärt känna huvudpersonerna, blir GROTESQUE dramaturgiskt sett en porrfilm; detta är verkligen tortyrporr i långt större utsträckning än till exempel HOSTEL. En man och en kvinna torteras i närgågna bilder. That's it. Ingen spänning. Ingen handling. Ingen humor heller, för den delen. Dessutom blev jag lite förvånad över hur ful och slarvig filmen är; i alla fall alla de scener som saknar våld. Som restaurangbesöket. Och förtextsekvensen.
 
Vad är det egentligen med japaner? Varför är alla filmer av den här typen japanska? Minns GUINEA PIG-serien på 80-talet; en rad videofilmer gjorda av en (eller flera?) mangtecknare, och som många trodde var autentisk snuff. I synnerhet filmen om samurajen som styckar en tjej - är det den som heter FLOWER OF FLESH AND BLOOD? Charlie Sheen råkade ju få tag på en GUINEA PIG-film, trodde det var snuff och kontaktade rättvisan. Kassetten härstammade från nyligen bortgångne skräckspecialisten Chas. Balun, som råkade lite illa ut. Men självklart var det inte snuff. Det handlade bara om en smaklös våldsfilm utan handling.
 
...Och på sätt och vis känns GROTESQUE som ännu en film i GUINEA PIG-serien. Jag tycker att det här är totalt värdelöst, jag förstår absolut inte nöjet i det här. Fast du är kanske sjuk i huvudet och älskar det. Eller så är du ung och försöker tänja på gränserna; se hur mycket du pallar med.
 
I sitt hemland var förresten filmen censurerad med några minuter. Jag skulle gissa att det är fingerfuckingscenen som fått stryka på foten; det förekommer pubishår och annat där, vilket är no-no i Japan.
 
Blanda inte ihop GROTESQUE med det bisarra gamla 80-talsrafflet med samma namn, och med Linda Blair i huvudrollen.

2 kommentarer:

Head Zeppelin sa...

Jag köpte faktiskt denna filmen när den släpptes för nån månad sen. Orkade inte se den klart och vad jag förstått av din recension missade jag inget.
Känns som om den här filmen hade varit effektivast om den släppts som grynig VHS kopia, som var fallet med de gamla Guinea Pig filmerna. Att man inte var riktigt säker på om det var fejk eller inte.

F.ö. kommer det snart en överjävlig äckelfilm som kallas The Human Centipede. Såg den nyligen i USA och ser fram emot dig när du ska kasta dig över den.

Pidde Andersson sa...

Åsikterna om THE HUMAN CENTIPEDE är rätt blandade. En del klagar på att den är långtifrån så vidrig och jävlig den marknadsförs och omtalas som. Andra är chockade. Några tycker den är festlig. En hel del klagar på vissa av skådisarna och på att den är tråkig.
Vi får väl se vad jag tycker när filmen letar sig hit.

Skicka en kommentar