tisdag 4 maj 2010

DVD: Defendor

DEFENDOR (Sony Pictures Home Entertainment)De flesta kommer nog att hyra DEFENDOR i tron att det är en komedi. Det ser ju så ut av omslaget att döma: Woody Harrelson iförd fånig superhjältedräkt. Men vänder man på asken och läser det finstilta, ser man att beteckningen är "drama".
Och jo. Det är väl vad denna kanadensiska film är. På sätt och vis är DEFENDOR dramaversionen av KICK-ASS (fast där slutar alla likheter).
Redan under öppningsscenen anar man vad detta är för typ av film och vart allt kommer att leda. Sandra Oh spelar en psykiater på ett fängelse. Hon förhör en viss Arthur Poppington (Harrelson) iförd fångdräkt. Därefter berättas vägen till fängelset i flashbackscener.
Arthur har inte riktigt alla hästar hemma, så att säga. Han är en godhjärtad man som vill leva i en god värld, och därför tar han på sig sin superhjältedräkt (med ett "D" i silvertejp på bröstet) och med ett oändligt övermod - och total brist på superkrafter - går han ut för att bekämpa brott. Ibland lyckas han. Ibland får han stryck. Hans vapen är en klubba, spelkulor, limejuice och glasburkar med arga getingar.
En natt träffar han på den unga tjejen Kat (Kat Dennings); prostituerad och drogmissbrukare. Han tar sig an henne och försöker hjälpa henne, även om hon inte alltid är så positivt inställd till hans vänlighet. Kat utnyttjas av en kriminell snut (Elias Koteas) och en jugoslavisk gangsterboss - och Defendor misstar gangstern för att vara Captain Industry, en superskurk han hört talas om sedan han var barn.

Defendor fångas in och döms att flytta hem till en gammal vän och dennes familj, och till att aldrig mer spöka ut sig till superhjälte - men när Kat kidnappas finns det bara en sak att göra...

Det här är en film om trasiga människor - de är trasiga på olika sätt. Och storyn känns märkligt bekant. Jag kan inte riktigt placera den. En knäppgök som tror att han är hjälte... Fan, jag kan inte komma på vilken film det är! Eller det är kanske flera filmer?

Filmen innehåller en del actionscener, men främst är detta en rätt mörk och dyster film. Jag vet inte riktigt vad manusförfattaren och regissören Peter Stebbings vill med den. Den är alltså inte rolig, och den är inte spännande som thriller. Som drama är det mest deprimerande och inte särdeles gripande. Det är lite småtråkigt och jag gissade tidigt vart det hela skulle barka på slutet. Jag gissade rätt.

Men det går inte att kalla filmen "dålig". Den är lite för bra för att vara kass. Men, men. Jag kommer aldrig att se DEFENDOR igen och jag kan inte precis rekommendera någon att se den.

2 kommentarer:

Repoman sa...

Jag tyckte att den var lite småtrevlig.

Inte lika småtrevlig som den här rackaren kommer bli iofs: http://www.moviezine.se/video/202495

Macheteeee! =)

Pidde Andersson sa...

Oj! Tjoflöjt! Den måste jag stoppa in i ett eget inlägg... Tack för tipset!

Skicka en kommentar