torsdag 20 maj 2010

Bio: Youth in Revolt

Foton copyright (c) Scanbox Entertainment
Som jag säkert nämnt flera gånger förut, har American Independent blivit något av en genre, snarare än filmer som enbart är gjorda oberoende; utanför studiosystemet. Filmerna ska hålla en viss stil och en viss typ av humor. Helst ska de även innehålla Steve Buscemi.
Miguel Artetas YOUTH IN REVOLT hamnar någonstans mitt emellan traditionell, småvulgo tonårskomedi och lätt arty independentfilm. Det hela börjar med en bild på Frank Sinatra och ljudet av sextonårige Nick Twisp som onanerar. Michael Cera (som dock blir 22 nästa månad) spelar Nick, den sedvanlige oskulden och mesen som inget hellre vill än att få ihop det med en snygg brud med samma nischade intressen som han själv.
Nick bor hos sin morsa (Jean Smart), en härlig white trash-kvinna som lever på Nicks barnbidrag, och i hemmet finns även hennes sambo Jerry (Zach Galifianakis från BAKSMÄLLAN), som sålt en defekt bil (med banan i förgasaren) till tre sjömän. När de burdusa sjömännen vill ha pengarna tillbaka, tar Jerry sambon och Nick med sig till en trailerpark i skogen.
Där träffar Nick den söta Sheeni (Portitia Doubleday), som bor i en villa tillsammans med sina djupt religiösa föräldrar, och Nick blir förstås störtförälskad - och känslorna verkar vara besvarade. Dock har Sheeni redan en pojkvän, den superbegåvade Trent, som kan franska och skriver futuristisk poesi. För att kunna imponera på Sheeni, skapar Nick ett alterego; den mustaschprydde och kedjerökande Francois (Cera han också), som med jämna mellanrum dyker upp och ger Nick råd om hur han ska hantera de alltmer bisarra situationer han hamnar i.
Och det är minsann bisarra situationer. Nicks farsa spelas av Steve Buscemi (tänka sig!) som bor ihop med en ung brud som oftast bär bikini. När Jerry plötsligt dör, får Nicks morsa hastigt och lustigt ihop det med en besynnerlig polis, spelad av Ray Liotta. Nicks granne spelas av Fred Willard! Sheenis farsa görs av M Emmett Walsh! Plötsligt dyker Justin Long upp som Sheenis brorsa, som bjuder på magiska svampar. Willard och Walsh borde få varsin Oscar för scenerna där de är höga på svamp! Just det, Sheenis föräldrar har även en kyrkorgel med 60 pipor i vardagsrummet. Sjömännen har på någon vänster lyckats få in Jerrys Lincoln i familjens vardagsrum.
I grunden är YOUTH IN REVOLT en söt kärlekshistoria; pojke möter flicka, som gjorts till skruvad komedi. Och ja, bitvis är det här jävligt roligt. Ett stort antal scener fick mig att skratta högt, vilket jag sällan gör på bio, åtminstone inte i nyktert tillstånd. Dock börjar storyn, som bygger på en roman, att sagga en aning under filmens andra halva, och ibland känns det ... vad ska jag säga... Tja, det känns lite väl sökt emellanåt. Jag tänkte länge att det här kommer att bli en fyra i betyg, men någon måtta får det vara på min snällhet.
Filmen har fantastiska, leranimerade förtexter, en udda animerad sekvens mitt i (den involverar kopulerande par och ett lillfinger) samt tecknad film under eftertexterna. Det här är en väldigt sevärd film med en hel packe kul skådisar, och i vanlig ordning är Fred Willard bäst. Synd att hans roll är så liten.

(Biopremiär 28/5)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar