söndag 16 maj 2010

Bio: En ganska snäll man

Foto copyright © Nordisk Film

Norsk film har en tendens att hålla sig inom det egna landets gränser. De senaste norska filmerna jag såg, var en barnfilm på BUFF och DÖD SNÖ på DVD. MAX MANUS, som biovisades förra året, missade jag.

Enda orsaken till att EN GANSKA SNÄLL MAN går upp på bio i Sverige, är nog det faktum att Stellan Skarsgård spelar huvudrollen. Annars hade norrmännen troligen fått behålla den här komedin.
Skarsgård är Ulrik, som suttit tolv år på kåken efter att ha skjutit ihjäl en kille. När han nu kommer ut är han fläskig och har en misslyckad frisyr med slånken hästsvans - och han vill leva ett nytt liv. Det hinner dock inte gå så lång tid innan han kontaktas av den lokale gangstern Rune Jensen (Bjørn Floberg) och dennes tafatte hantlangare Rolf (Gard B Eidsvold (Aidsvåld?!)). De har hittat snubben som tjallade på Ulrik, så nu kan Ulrik äntligen hämnas och knäppa tjallaren.

Ulrik får jobb på en bilverkstad och blir inhyst i verkstadens ägares källare, där ägarens hustru Margrethe (Jorunn Kjellsby) kommer med mat och ... annat...

Han har även en vuxen son, Ulrik. Och en före detta fru. Men det är inte många som vill veta av honom. Och helst vill han bara vara ifred och inte alls skjuta tjallaren.

EN GANSKA SNÄLL MAN är en film som nästan är i färg. Den är så grådaskig att den i princip är svartvit. Mulet och snömodd och bleka människor. Filmen har blivit väldigt omskriven för sina sexscener. Ulrik får ligga mest hela tiden. Jag tror han gökar fem gånger i filmen. Fast tre av dessa är med samma fruntimmer.

Allting är makalöst fult i den här filmen, som regisserats av Hans Petter Moland (som tidigare gjort ABERDEEN, även den med Skarsgård). Inte nog med att det är fult väder, det är fula miljöer. Filmen utspelar sig i Oslos fulaste områden. För att vara säker på att det blir riktigt, riktigt fult är filmen full med fula människor. Stellan Skarsgård är som sagt fläskig och är märkligt lik Carl-Gustaf Lindstedt, i synnerhet när han ler och skrattar. Men vänta bara tills ni får se Margrethe. Åh, fy fan i HELVETE, vad ful kärringen är! Ett monster! Och det är henne Ulrik har sex med tre gånger. För hans del motvilligt. Han föredrar att titta på polsk TV och äta fiskrätter. Det äts mycket fisk i den här filmen. Gråa fiskrätter. Ibland med kompott till efterrätt.

Jag blev överraskad av hur pass rolig Molands film faktiskt är. I bioannonsen jämförs den med Tarantino, men det är verkligen att ta i. Det är mer Kaurismääki över det, och fotot är rudimentärt. Men jag satt och småskrattade mest hela tiden. När den ointresserade Ulrik sätter på sitt ex bakifrån äter han en hamburgare samtidigt. När en kvinna råkar backa på skurkarnas bil, går Jensen ut, lyfter upp kvinnan och släpper ner henne i en soptunna. Det förekommer en massa sådana här detaljer hela tiden.

Stellan Skarsgård har en minst sagt udda karriär. Han är med i kommande THOR. Och så är han med i den här.

Trots att EN GANSKA SNÄLL MAN är småkul och hyfsat underhållande, lär jag nog aldrig se om den.

Plus för att det förekommer en dvärg.

(Malmöpremiär 14/5)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar