tisdag 25 maj 2010

Bio: Blått Blod

Foton copyright (c) Laika Film & Television
En gång när Dario Argento regisserade en TV-film, valde han att göra det under pseudonymen Sirio Bernadotte. Fråga mig inte varför. Han kände kanske att han hade blått blod i ådrorna.
Det finns det fler som tror att de har. Oscar Hedin har gjort en liten dokumentär om några herrar - svenskar och norrmän - som är tvärsäkra på att de är släkt med kungen. Vi träffar folk som har gamla signerade och sigillförsedda brev från sedan länge döda kungar, vi får möta en norrman som är släkt med en gammal, död trollkarl som hette Bernadotte, och så får vi följa en ung kille som forskar om de bortglömda Bernadotterna och som hjälper några av filmens huvudpersoner att hitta sina eventuella blåblodiga rötter.
En gubbe vi inte får glömma, är greve Jan Bernadotte, som brände alla sina tillgångar redan vid trettio års ålder och som blev utsparkad ur kungahuset efter alla sina fruntimmeraffärer - han är gift och skild sex gånger och var på sin tid en riktig partysnubbe. Det vill han nog fortfarande vara.
Det visar síg vara lite svårt att få DNA-prov från kungen, men den gamle greven ställer glatt upp. En av de medverkande blir oerhört besviken när resultatet redovisas.
Allt detta varvas med gamla filmklipp på våra kungligheter, inklusive klassiker som "Kungen badar klädsim", "Kungen hälsar Arbogaborna med ett glatt 'Kära örebroare!'" och det trevliga reportaget där kungafamiljen julstökar och gör korv, och Victoria får psykbryt och vrålar "Mer kött! Mer kött!".
Det här är en rätt rolig och underhållande liten film, sättet den är gjord på för tankarna till PLÖTSLIGT I VINSLÖV. Men - BLÅTT BLOTT är ett TV-program på 57 minuter. Jag har absolut ingen aning om varför det här ska upp på bio. Jag vet inte riktigt hur jag ska betygsätta det här. Jag drar till med en trea mest för att sätta ett betyg.
Efter Malmöpremiären på Spegeln på fredag, kommer man att ha en liten paneldebatt om ämnet.

(Biopremiär 28/5)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar