tisdag 20 april 2010

Svenskar tävlar i Cannes

Det bidde visst en svensk långfilm i Cannes ändå. I en av tävlingssektionerna, alltså. Förutom den, lär skräckfilmen MARA (med mig som polis) säljas på marknaden, om allt går som det ska.
Detta pressmeddelande kom alldeles nyss från Filminstitutet:

För fjärde gången har Ola Simonsson och Johannes Stjärne Nilsson lyckats få med en film i Cannes. Deras långfilmsdebut Sound of Noise tävlar i sektionen Kritikerveckan som pågår 13 – 21 maj.

Sound of Noise är Simonssons och Stjärne Nilssons första långfilm och är inspirerad av deras hyllade kortfilm Music for one apartment and six drummers. En grupp excentriska trumslagare slår till mot staden, spelandes på allt annat än vanliga instrument. Polisen Warnebring ställs inför det bisarra fallet och hans jakt på de musikaliska serieförbrytarna förvandlas snart till en personlig vendetta.

Regissörerna som nu arbetar med det sista av filmens ljudmix låter hälsa att de är mycket glada och hedrade över beskedet:
– Vi är mycket lyckliga. Det är många som vänt ut och in på sig själva, sin kreativitet och sina plånböcker för att förverkliga denna film. Det känns som en stor framgång att allas ansträngningar får möta dagens ljus i en så välupplyst plats som Cannes.

Sound of Noise tävlar även om det prestigefyllda priset Caméra d'Or och i rollerna ses bland andra Bengt Nilsson, Sanna Persson och Magnus Börjeson. Sound of Noise är en svenskfransk film producerad av Olivier Guerpillon för dfm fiktion, med stöd från Svenska Filminstitutets filmkonsulent Lisa Ohlin.

Music for one apartment and six drummers deltog i huvudtävlan i Cannes 2001 och räknas som en av de mest spridda kortfilmerna i världen med 30 internationella priser och över sex miljoner tittare på YouTube. Även regissörernas kortfilmer Bakom Mahognybordet (1996) och Kvinna vid grammofon (2006) har visats i Cannes.

De senaste tre svenska långfilmer (inkl. samproduktioner) som deltagit i Kritikerveckan är Les grandes personnes av Anna Novion (2008), Smärtgränsen av Agneta Elers-Jarleman (1984) och Målaren av Göran du Rées och Christina Olofson (1982).

Sound of Noise distribueras i Sverige av Nordisk Film och har planerad svensk biopremiär vintern 2010.

Se lista över den svenska närvaron i Cannes genom åren:

Läs mer på:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar