onsdag 14 april 2010

Saker var annorlunda förr

Jösses, just nu skiner solen. Jag vill minnas att det alltid var solsken på min födelsedag när jag var liten. Det var det säkert inte. Påfallande ofta sammanföll min födelsedag med påskafton. Tja, det hände åtminstone en gång. Om det var fler vet jag inte.
1979 eller 1980 var min födelsedag den första dagen på året det var tillräckligt varmt att sitta i trädgården i en baden-baden. Jag läste seriealbumet jag fått i present: Gaston 6, "Katastrofernas konung" (utgivet på svenska 1979, men jag minns inte om det var då jag fick det). Samma album köpte jag i originalutgåva i Normandie 1982. Inte nog med att det hade hårda pärmar, jag tyckte det var konstigt att det var mycket tjockare än den svenska utgåvan. Varför då? Varför hade Carlsen Comics strukit sidor?
1977 fick jag KISS-plattan "Rock 'n' Roll Over" i födelsedagspresent av mina föräldrar. Jag hade önskat mig "Destroyer" och "Love Gun", men mina föräldrar godkände inte omslagen till dessa skivor.
Som jag tidigare berättat fick jag Dag Vags "Sju lyckliga elefanter" i present 1982.
På 1970-
talet blev man ju ofta iväg-
tvingad på barnkalas. Ärligt talat minns jag inte vad vi gjorde på de här kalasen, mer än att vi fick en gottepåse när vi gick hem. Jag har svaga minnen av att föräldrar försökte anordna ansträngda lekar och att det visades tecknad film på Super-8. Utom hemma hos Adam, hans farsa visade THUNDERBIRDS och informationsfilmer från försvaret med stridsvagnar och grejor.
Man tvingades köpa presenter till sina kompisar. Jag ville alltid ha presenterna själv. Varje gång man fyllde år fick man åtminstone en Airfixmodell. Alltid flygplan. Vi brukade gå till Lantz cykelaffär (eller stavade han Lans?) och köpa en byggsats att ge bort. Han hade ett roterande ställ med Airfix' billigaste modeller; de där små som rymdes i en liten genomskinlig plastficka på en kartongbit med tufft, målat motiv.
Idag fyller jag år. Igen. Inte fan är det påskafton. Och kalas ska jag inte ha. Presenter har jag inte skänkt en tanke på. Det är onsdag! I eftermiddag ska jag på en pressvisning. I kväll ska jag på bio en gång till. Om jag pallar tar jag kanske en öl efter filmen ikväll.
...Men nog blev jag lite sugen på att bygga en Spitfire från Airfix.

2 kommentarer:

Jimmy Wallin sa...

Tillåt mig att önska dig en fantastisk födelsedag.

Sir-L sa...

Påskafton eller inte: Grattis på dig!

Själv fyller jag år 4 dagar efter julafton, kul värre.

Skicka en kommentar