tisdag 27 april 2010

DVD: Wrong Turn 3: Left for Dead

WRONG TURN 3: LEFT FOR DEAD (Twentieth Century Fox Home Entertainment)

WRONG TURN var en bioproduktion som i Sverige dumpades direkt på DVD. Det är i och för sig förståeligt, men filmen var rätt underhållande - och framför allt blodig; en kombination av THE HILLS HAVE EYES, MOTORSÅGS-
MASSAKERN och DEN SISTA FÄRDEN. Några ynglingar hamnar fel i skogen och träffar på Galna Familjen, ett gäng uppfinningsrika kannibaler som dessutom är vanskapta mutanter. Sicka ena!
WRONG TURN blev en tillräckligt stor framgång för att betinga en uppföljare. Denna gjordes direkt för DVD-marknaden och hade en särdeles fånig handling, i vilken ett cyniskt TV-bolag skulle spela in en hård dokusåpa i skogen - detta innebar att man satt upp en väldig massa kameror i träden. Men nu hade man ju inte valt vilken skog som helst, utan självklart den i vilken våra vänner Galna Familjen bor. Dokusåpadeltagarna blir mer än utröstade, de blir slaktade på längden och tvären. Henry Rollins har en rätt stor roll och är hård och dan, och gör sitt bästa för att rädda denna något för sega och dumma film.
Här har vi så WRONG TURN 3, återigen producerad direkt för DVD, men det är fortfarande Fox som ligger bakom, vilket förstås innebär att filmen har större budget och är skickligare gjord rent tekniskt än de flesta svenska filmer.

Jag hade inte läst speciellt positiva saker om den här filmen. Amerikanska kritiker har klagat på att den är billigare och slarvigare - men jag håller inte med. Jo, det är möjligt att den är billigare än tidigare, men jag tycker nog att trean är mer underhållande än tvåan; den här gången är det inte lika utdraget och hinner inte bli tråkigt. Och då ska vi ändå betänka att handlingen bygger på något jag i vanliga fall har väldigt svårt för: ett gäng straffångar som de ofrivilliga offren.

WRONG TURN 3 öppnar med ett gäng käcka ynglingar som är ute och paddlar gummibåt längs floden som löper genom en bulgarisk skog - filmen är inspelad i Bulgarien, ett land där till och med skogarna är billigare än i Amerika. Det tar inte många sekunder efter att förtexterna rullat färdigt innan en joint plockas fram, och efter ytterligare några sekunder sliter en brud av sig bikinitoppen. "You're a total slut!" säger hennes kompis och går.

Den topplösa brudens pojkvän dyker upp och hon kastar sig över honom. "I love you!" stönar han. "I thought it was my tits you loved!" tjoar hon och trycker lökarna i hans nylle. Men längre kommer de inte. Bruden får en pil i ryggen, den kommer ut genom vänstra bröstet. Därefter får hon en pil i bakhuvudet så att ena ögat petas ut. Pojkvännen flyr skrikande medan en hungrig och missbildad tosing kommer framskuttande och äter upp brudens öga.

Pojkvännen - eller om det var hans polare - trampar i en intressant fälla: en tvåmeters äggskivare. Grabben skivas i tre delar (vissen CGI-effekt). Mutanten kommer fram och smakar på honom. Har kan vi snacka om grabbhalva!

Nu introduceras vi för de egentliga huvudrollsinnehavarna; ett gäng straffångar som i buss ska transporteras från ett fängelse till ett annat. Men gissa vad! När de kör genom den Galna Familjens skog, blir de prejade av vägen och bussen brinner upp.

Nu måste en ung, snäll polis och hans skadade kollega försöka ta sig själva och fångarna i säkerhet. Det går väl sådär. Fångarna, under ledning av en särdeles brutal sälle, tar snart kommandot. Snart träffar de även på tjejen med jointen som överlevde händelserna i början. Och snart dödas fångar och poliser en efter en.

På ett ställe i skogen hänger en lie från ett träd och svingas fram och tillbaka likt dödspendeln i "The Pit and the Pendulum" - och en fånge har osis och får ansiktet avskivat. En tjock sheriff får ett spett genom munnen, det kommer ut genom röven på honom och naglar fast honom i marken på ett häpnadsväckande sätt. En stackare får toppen på huvudet öppnat som ett hårdkokt ägg, så att en stollig familjemedlem kan slafsa i sig lite hjärna. Han lider kanske av hjärnbrist, vad vet jag.

Det är lite för mycket CGI-effekter i WRONG TURN 3, och när det handlar om blod är det alltid sämre än hederliga, praktiska effekter. Men det är gott om kreativa avlivningar, folk köttas till höger och vänster mest hela tiden, och det är väl ingen som ser WRONG TURN-filmerna i något annat syfte än att se Galna Familjen bära sig illa åt. Fångarna och dess ledare är osympatiska kräk, vilket innebär att det känns tillfredställande att se dem tas av daga.

Det hela avslutas med en liten twist som självklart inte är så överraskande som det är tänkt.
Som sagt, jag tyckte filmen var bättre än väntat. En perfekt film för dig som vill se ett blodbad som inte är tråkigt och som - till skillnad från SAW-serien - har en begriplig handling det går att hänga med i.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar